Type Here to Get Search Results !

Што тражите Живог међу мртвима? – Приказ 131. броја Свевиђа

Пред читаоцима Свевиђа налази се нови 131. број тог образника за вјеронауку, хришћанску културу и живот цркве Епархије будимљанско-никшићке.


Часопис излази два пута годишње, а садржај овог броја, који је изашао у мају, најављује долазак и ослања се на највећи хришћански празник -  Васкрсење Господа Исуса Христа.

Образник отвара текст Јеванђелске омилије. Књига прва омилија I, Светог Григорија Двојеслова, изговорена пред народом у базилици Светог апостола Петра, друге недеље Адвента, који је превео проф. др Раде Кисић. Заступљен је и текст „Хришћанска радикалност“ из пера Георгија Манзаридиса, професора етике и социологије хришћанства на Универзитету „Аристотелио“ у Солуну, а у преводу са грчког Душана Игњатовића. У истој рубрици „Савремено богословље“ је и чланак „О хришћанском служењу“, који је извод из књиге „Дуг љубави: Како бити хришћанин стално“, игумана Игњатија Морозова, која ће ускоро изаћи из штампе у издању Издавачке куће Епархије будимљанско-никшићке „Свевиђе“, потом есеј „Тајна вере – тајна сусрет“ блажене успомене протојереја-ставрофора проф. др Радована Биговића и први дио рада „Концепција мита и митолошког у опусу Мирче Елијадеа“ мр Милоша Ненезића.

И у овом броју Свевиђе своје странице посвећује Косову и Метохију кроз писање Епископа браничевског Хризостома (Војиновића), а који у тексту „На Видовдан“ наводи да су Велики петак и Видовдан празници у којима се човјек у цркви не може отети тузи:

„На Велики петак нам пред очи излази измучени и окрвављени Спаситељев лик и под крстом нема и болна од туге Богомати. Други је празник Видовдан када се сјећамо у молитви свих оних чијим су младим тијелима засута сва брда и долине ове данаше намучене земље“.   

Публиковани су, у рубрици „Вајање у времену“, текстови Самоодређење – идентитет – признање“ проф. др Душана Крцуновића, Токвилова и Његошева критика јавног мњења проф. др Драга Перовића, Љепота ће спасити свијет др Миодрага Чизмовића, „Господе, да си ти био овдје...“ Мићуна Милатовића, Покажи пут човеку, Господе Биљане Ђуровић, Размишљање о култури и заједници мр Јанка Јелића, Искуство смрти као губитка у психотерапијској пракси Бранке Ћаласан.

Читаоци ће моћи да прочитају интервју, насловљеним „Савремени изазови“ који је са психотерапеутом Миланом Дамјанцем водио Спиридон Дејан Булатовић.

Одјељак Православље и музика доноси текст Саре Милановић „Хор који песмом пише историју и његов „седокоси борбени капетан“ – професор Андреј Витаљевич Тарасјев, док су у рубрици Поезија заступљене пјесме: Алексе Шантића, из рукописне заиставштине Исидоре Секулић, Биљане Макевић, а у сталној рубрици Православље и млади публиковани су есеји Фолклорни елементи у одабраном опусу Момчила Настасијевића и Критике Јована Скерлића у свом и нашем времену, ученика београдске Филилошке гимназије.

Свевиђе је пренијело и текст Дивошево јеванђеље – рукописна књига на пергаменту конзерваторке и рестаураторке Андрее Перић.

У рубрици Сјећања Свевиђе се опростило од проте Драгана Ристића, доносећи, у свјетлости васкршњег празника, текст Дамјана Ћулафића о блаженопочившем протојереју-ставрофору Драгану Ристићу, архијерејском намјеснику беранском, који се упокојио на празник Светог Симеона Мироточивог. Ове ријечи Ћулафић је написао поводом 30 година свештеничке службе проте Драгана Ристића. 

Христос васкрсе! Ваистину Христос васкрсе!


Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Рубрика