Type Here to Get Search Results !

Како је румунска православна Италијанска епархија нарасла на скоро 500 заједница за само 16 година


Румунска православна епархија италијанска, која обележава шеснаестогодишњицу постојања, састоји се од 478 пастирско-мисионарских јединица, од којих је 278 парохија. Ове заједнице опслужује 310 свештеника и 25 ђакона, док 62 парохије имају своја молитвена места.


Оснивање Италијанске епархије одобрено је на последњој синодској седници којом је председавао патријарх Теоктист у јуну 2007. године и ступило је на снагу устоличењем епархијског епископа 8. маја 2008. У време њеног оснивања било је  већ неколико десетина парохија.


Спорадично присуство до 90-их година


Прва Румунска православна парохија у Италији основана је 1975.  г. Пре 1989. године у Италији су постојале само четири парохије, а од1990. године све више Румуна је почело да емигрира, што је довело до оснивања још четири парохије до 1998. године.

После тога, румунско присуство је значајно порасло. Митрополија западнојужноевропска препознала је овај тренд и 2004. године поставила викарног епископа Силуана (садашњег епархијског архијереја) да се стара искључиво о пастирском раду у Италији.

До 2004. године румунска заједница у Италији већ је имала 34 парохије. У почетку су простране области опслуживали поједини свештеници: Ломбардија је имала једног свештеника, Пијемонт другог, Апулија-Базиликата једног, а Тоскана једног.


Масовна миграција после ЕУ интеграција


У време рада викаријата уложени су напори да се румунска заједница легално призна на централном нивоу. После 2008. године, оснивањем Епархије, италијанска држава је почела да гледа на ову установу другачије, што је довело до значајног напретка по појединим питањима.

До краја 2008. број парохија је достигао 80 или 90. До 2011. било их је 120 или више, присећа се епископ Силуан у интервјуу за агенцију Базилика.ро.

После  интеграције Румуније у ЕУ, број парохија се сваке године повећавао и достигао  број од 478. Епархија је тренутно организована у 26 архијерејских намесништава, са осам манастира.


Разноврсне активности


Упоредо са пастирско-мисионарском и грађевинском делатношћу на парохијама постепено се развијао добротворни, просветни и омладински рад. Делују: Братство Непсис за православну омладину, Сан Лоренцо деи Ромени ЕТС (добротворно удружење епархије), Центар за богословске  студије светог Дионисија, римска филијала  Б огословског факултета „Патријарх Јустинијан“ из Букурешта и др.

Италијанска епархија је добила значајну и доследну подршку Римокатоличке цркве. Већина румунских парохија користи католичка молитвена места. Зграде или земљиште су дате у бесплатни закуп на 99 година или путем продаје и на друге начине.

Прослава 16-годишњице одржана је у среду, 8. маја 2024, у Епархијском центру у Риму. Присутни су били епископ италијански Силуан, викарни епископ богданијски Атанасије, представници румунских амбасада у Италији и Свете столице, амбасадор Републике Молдавије и генерални конзул Румуније у Риму.

Тренутно у Италији живи око 1.200.000 Румуна.


За наш портал превод са руског приредили

протођакон Радомир Ракић и проф. Сања Симић Де Граф, 

сарадници информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Вasilica.ro