Type Here to Get Search Results !

Васкршњи број часописа Каленић

Из штампе је изашао васкршњи број „Каленића“ званичног гласила Епархије шумадијске који традиционално доноси васкршњу посланицу Његовог Преосвештенства Господина Јована, Епископа шумадијског у којој се, између осталог, каже: „Овај дан – дан Христовог васкрсења – нека буде за нас дан радости. И увек се опомињући да је овај празник управо утврђивање наше хришћанске вере, волећемо нашу свету веру, високо је ценити и трудити се да свој живот управљамо по овој вери. И имајући на уму да је Христово васкрсење утврђивање наше наде, све напоре, туге и лишавања са радошћу ћемо подносити у очекивању нашег будућег васкрсења и нашег будућег вечног живота“.


Часопис у PDF формату


Текстови посвећени празничним данима говоре нам о смислу празновања Христовог васкрсења, о томе како је Господ ујахао на магарету у Јерусалим и о данима Страсне седмице – Јудиној издаји и осуди свештеника.

На овогодишњем братском састанку свештенства Колубарско-посавског архијерејског намесништва Шумадијске епархије у цркви Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу – поводом исповести свештеника – богословски реферат о томе шта значи живети тајном Часног Крста, припремио је протођакон из Лазаревца Никола Урошевић. Аутор у првом делу рада говори о томе да је некада Крст био симбол осуде и казне, а да се код Јевреја поистовећивао са проклетством, да у Старом Завету постоје места у којима се појављују праслике Часнога Крста, о јако важном догађају проналаска Часног Крста, о значају Крста у богослужбеном животу наше Цркве. Верзију за штампу приредила редакција Каленића.

У тексту „Из поста у пост – Из славе у славу“ читамо да се хришћански живот не завршава у трену када престаје пост, већ да је и у време мрса потребно да наша пажња буде сабрана на Христа Васкрслога, као што је била сабрана у посно време.

У новом броју Каленића је обављено и излагање јереја Марка Јефтића на Форуму о мултиполарности одржаног 26. и 27. фебруара 2024. године у Москви. Отац Марко је текст под насловом „Православне основе породичних вредности“ изложио у оквиру сесије „Традиционалне вредности“.

Из живота Епархије шумадијске, редакција часописа је издвојила неколико догађаја. Први је прослава празника Сретења Господњег и Дана државности Републике Србије у Орашцу, затим прилог о организацији „Верско добротоворно старатељство“, извештај са седнице Епархијског савета Епархије шумадијске одржане 5. марта 2024. године, као и вест о томе да је зборник Издавачке куће „Каленић“ проглашен за „Најбољу књигу 2023. године“ у Крагујевцу.


Извор: Епархија шумадијска

Рубрика