Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Васкрсењем Христовим поново улазимо у Царство Божије


Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је служио 6. маја 2024. године, на Васкрсни понедељак, када вршимо молитвени спомен и на Светог великомученика Георгија, свету Литургију у храму Васкрсења Господњег у Брдарици.

„Васкрс се не слави само три дана већ читаву недељу дана , јер је недеља – Васкрс и осми, вечни и незалазни дан. Због тога је наша света Црква установила да се на светим богослужењима, почевши од самога дана Васкрса, па све до суботе пред Томину недељу, служи једна иста служба, да би кроз учествовање на тим службама схватили да је то један дан који непрестано траје и никада се не завршава. Зато се и каже „незалазни дан“, што је симболика вечности, јер Васкрсењем Христовим поново улазимо у Царство Божије и смрт бива побеђена. И Свети великомученик Георгије, кога данас прослављамо, одрекао се свих титула, наклоности, царевих привилегија и положио свој живот за Христа, јер је веровао у Васкрсење Христово, којим нас је Господ ослободио од смрти и даровао нам живот вечни“ – беседио је владика Јеротеј.

У току свете Литургије, епископ Јеротеј је протонамесника Милутина Илића, дугогодишњег пароха у Брдарици и новоименованог архијерејског намесника шабачког другог, одликовао чином протојереја.


Извор: Епархија шабачка