Type Here to Get Search Results !

Слава Светониколајевског храма у Пјешивцима подно Острога


Празник Преноса моштију Светог оца Николаја мирликијског чудотворца свечано и молитвено је прослављен у сриједу, 22. маја 2024. године, у храму Светог Николаја у Милојевићима у Пјешивцима.



Литургију су поводом храмовне славе служили игуман манастира Космач на Скадарском језеру јеромонах Гаврило (Ђорђевић) и протојереј Радмило Чизмовић, парох пјешивачки и милојевићки.

У олтару је чтецирао чтец Матија Вукићевић и Лука Шкулетић, а за пјевницом су појали професор Цетињске богословије Александар Вујовић и теолог Горан Личина.

Литургијском сабрању присуствовали су бројни мјештани из Пјешиваца, Никшића, Даниловграда, Подгорице, Београда и других мјеста, који су дошли да заједно прославе славу милојевићког храма.

После прочитаних одјељака из Апостола и Јеванђеља, сабраном народу, пастирском бесједом обратио се јеромонах Гаврило, игуман манастира Космач. Он је говорио о животу Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, кога слави цијела хриишћанска васељена, подсјетивши на величину овог празника и на живот угодника Божијег Николаја, који вјековима благосиља и чува све оне који га славе и прослављају.

После причешћа пререзан је славски колач.

Домаћин овогодишње славе храма у Милојевићима био је велики добротвор и трудбеник око обнове овог светог храма г. Бранислав Брано Пајовић, са својом фамилијом, који је дио освештаног и преломљеног славског колача предао г. Здравку Росандићу, који ће бити домаћин и кум славе храма идуће 2025. године.

Потом је за све приређена славска трпеза љубави, трудом и гостопримством домаћина, породице г. Брана Пајовића, у току које су Лука и Јана Шкулетић рецитовали духовне пјесме.

Овим светим литургијским сабрањем благослов Господњи, и молитве Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, прати пјешивачко село Милојевиће, а благодатна сила Светог Василија Острошког Чудотворца, чува и милује све његове житеље.


Мр Александар Вујовић,

проф. Цетињске богословије