Type Here to Get Search Results !

Празник Светог Василија Острошког прослављен у Фочи


На Томину Недјељу на Мали Васкрс, 12. маја 2024. године свечано је и торжествено прослављен и дан успомне Светог Василија Острошког чудотворца, покровитеља Богословског факултета у Фочи. 


У храму св. Саве у Фочи свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора: проф. др. Владислава Топаловића, декана Богословског факултета  и арх. замјеника, проф. др. Ненада Тупеше, проф. др. Дарка Ђога, Душана Андрића,  Љубомира Пријовића, јереја Стефана Андрића и ђакона Младена Старoвића.

Велики број  вјерника не само Фоче већ и других околних крајева сабрао се данас у храм св. Саве да прославе дан успомене Светог Василија Острошког Чудотворца, али и да заједно са професорима и студентима Теолошког факултета прославе њиховог патрона. На крају свете литургије благословени су и освећени славски дарови - кољиво и славски колач.

У бесједи ''Не буди невјеран, него вјеруј у Христа Господа'' Високопреосвећени је бесједио о ''блаженом невјерству Томином које нас доведе до вјере''. Посебно је господину Декану, професорима и студентима честитао Крсну славу Факултета и пожелио им Божији благослов и молитвену заштиту Светог Василија.

Љепоти богослужења посебно су доприњели хор ''Побратимство'' из Фоче и студенти Богословског факултета.


Извор: Митрополија дабробосанска