Type Here to Get Search Results !

„Нека туже лично светог Луку“—архијереј УПЦ гоњен због цитирања Светог Луке Симферопољског


Његово високопреосвештенство митрополит черкаски Теодосије из канонске Украјинске православне цркве тренутно се суочава са трећим кругом оптужби за „подстицање верског непријатељства“.


“Посебно је апсурдна најновија оптужба против мене“, рекао је митрополит  Теодосије у свом обраћању суду, сматрајући да је оно за шта се гони дословни цитат светог Луке Симферопољског.

У свом обраћању суду 22. маја, Митрополит је објаснио да се свети Лука поштује не само у Украјинској православној цркви, већ у целом православном свету, а посебно у Грчкој, преноси Савез православних новинара, позивајући се на видео на његовом сајту.

„Тренутно је подигнуто на стотине цркава у његову част у Украјини, Грчкој, Европи, Америци и Азији. Оснива се Друштво православних лекара које носи име светог Луке. У његову част отварају се медицинске установе, одржавају међународне конференције, издају се књиге. У Черкаској области  овековечава се успомена на светог Луку“, рекао је он.

„Читав апсурд ове ситуације је у томе што и ПЦУ [шизматици- ур.] одају почаст светом Луки и граде цркве у његову част. А у исто време им се није допало дословно цитирање светог Луке. Пошто то открива њихову богословску еклисиолошку недоследност, они то доживљавају као подстицање верског непријатељства према њима.”

„Нека туже самог Светог Луку“, нагласио је Његово Преосвештенство.

Митрополит  Теодосије није тај који подстиче верско непријатељство, рекао је архијереј, „него су то представници ПЦУ који се у овој продукцији представљају као жртве”.

Подсетимо, Митрополит је много учинио да скрене пажњу међународне заједнице на чињенице државног прогона светог Православља у Украјини. Он је међу оснивачима Међународног удружења за људска права Црква против ксенофобије и верске дискриминације и више пута се обраћао Уједињеним нацијама.

Мит. Теодосије је провео у даноноћном кућном притвору већи део 2023. године и од тада је у ноћном кућном притвору.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com