Type Here to Get Search Results !

Милешева: Торжествена прослава празника Преноса моштију Светог Саве

Празник Пренос моштију Светог Саве из Трнова у Милешеву молитвено је прослављен у Недељу Трећу – Мироносица, 19. маја 2024. године. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Вазнесењском храму манастира Милешеве Свету архијерејску Литургију, уз саслужење протојереја-ставрофора Николе Перковића и протођакона Ивана Савића.


Звучни запис беседе


Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које су милешевске монахиње, поводом овог значајног дана за манастир, припремиле.

Честитајући празник сабраном верном народу Епископ Атанасије је, у пастирској беседи, рекао: – Данас је празник радости. Подсећамо се на радостан догађај, онај дан када је велики пастир оваца православних, словесних, Свети Сава, дошао, својим светим моштима, у овај храм давне 1237. године из земље туђе, али православне.

– Народи су блиски када су блиски Богу. Били смо вером јачи, у оно време, и ми и источни словенски народи, чвршће смо у Цркви стајали, у Богу, и онда смо се кроз то примицали једни другима. Ипак, Свети Сава је дошао овамо, у своју отаџбину, јер је он тај велики чувар и пастир оваца словесних ка Царству Небескоме, и без њега не бисмо могли.

– Један је Пастир, то је Господ Христос, а на Њега се угледају и земаљски пастири у Цркви, и они руководе словесним стадом ка спасењу, чувајући га од свих духовних болести и чувајући његов пут, да не буде затрпан, него д а буде увек пут ка Царству Небескоме и да буде проходан.

– Призивамо нашег највећег учитеља и пастира, Светитеља Саву, да никога од нас појединачно не сметне с ума и не заборави, него све нас да има у виду и да се моли за нас, заједно са целом Заједницом оних сличних њему, Светих Отаца древних времена. Свима се обраћамо да поправе оно што је за поправљање у нашем властитом животу, у личности свакога од нас, болести да исцељују, недостатке да допуњују, а све да руководе ка Царству Небескоме, поручио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска