Type Here to Get Search Results !

Митрополит Силуан: Боримо се за праву веру!

Преко потребно је да ми православни хришћани будемо на стражи ума и срца свога, да посленици буду утемељени на истини Христовој, посебно они који су помазани да реч Христову проповедају, једна је од пастирских поука Високопреосвећеног Митрополита аустралијско- новозеландског г. Силуана на Светој Архијерејској Литургији, коју је служио у Недељу Светих Отаца Првог Васељенског Сабора у Храму Светог Пантелејмона у планинском центру Дивчибаре.


Владици Силуану, добро познатом и у радости дочекиваном и у овој светињи Епархије ваљевске, саслуживали су архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, некадашњи и садашњи дивчибарски пароси, свештеници Дарко Крунић и Стеван Сировљевић, као и ђакон Александар Панић. 

Тумачећи речи Светог апостола Павла (Дела апостолска, зачало 44), Владика Силуан је скренуо пажњу на упозорење које даје ватрени проповедник да ће „још у његово време, а посебно после апостола, доћи они који ће неко друго јеванђеље да проповедају“,да кваре веру, да збуњују и распуде стадо Божје, јер демон непрекидно војује против свега што је Божје.  Због тога се Христос моли за оне који ће изаћи у свет да проповедају да их Бог Отац утврди да благовесте једину и сушту потребу роду људском, једину истину која може да преобрази, обожи и спасе човека. Важно је, истакао је Митрополит Силуан, да смо на духовној стражи као Света Црква Христова. Духовна стража се утврђује и бива остварена у животу са Богом светотајинском Литургијом, светотајинским и световрлинским животом, у благодатној молитви, кретању и општењу са Богом и утврђивању себе на темељу Светих Отаца Цркве, који су кристално јеванђељско учење нама преко Свете Цркве оставили.

Свети Оци су нам дали искуство Цркве у односу са Богом, а то је вера православна. Вера православна није идеолошки појам, није странчарење, већ чисти извор воде. Јерес је, дакле, странпутица, одвођење човека од пута истине и замућивање тог бистрог извора. Знамо колико је опасно по физичко здравље прилазити води која није бистра и чиста. Ако прилазимо духовном извору који није чист, може да буде опасно духовно и по целокупно наше биће. Када почне нешто да се проповеда што не личи на оригинално јеванђеље Цркве, сазивали су се Свети Сабори да се осуди то што је јерес и лаж, да се утврди и исповеди оно што је Света Црква Христова, оно што је откровење дато од Господа и што су Свети Оци исповедили и проповедали као здраву науку спасења- поучио је архипастир Петог континента и духовно чедо Ваљевске епархије.

Објашњавајући појам догмата, Владика Силуан је истакао да то нису некакве књиге које стоје на полицама, већ сам живот, јер исправност веровања води исправности живљења.

Ако имам истину, она ће ме ослободити. Зато се боримо за праву веру и проповед. Данас је у тренду „да будемо толерантни“. Наравно, треба да имамо љубав према сваком човеку, али не може да се толерише неистина. Она мора да се обелодањује и светлошћу Христовом обасјава да би се разоткрила шта је. Лаж је од демона посејана да упропасти род људски. Не треба да поклекнемо пред духом модернизма који говори:“Многе су гране, многа су стабла, многе су истине и путеви који воде ка спасењу…“ Не може, браћо и сестре! Христос је рекао:“Основаћу Цркву!“ Дакле, не „Цркве“ и, као што је Ава Јустин говорио, не може се Црква поделити на многе фракције. Постоји Црква Христова, која кроз векове континуирано проповеда истину, а то је Свето православље и у тој Цркви се рађају плодови истине- светитељи и освећују људске душе- објаснио је Митрополит Силуан неке савремене идеолошке тенденције, пруживши пастирске савете православнима како да их препознају и сачувају своје душе.

Говорећи о плодовима православља у Србији, проповедник је навео Светог Владику Николаја, Преподобног Оца Јустина и Патријарха Павла, чији су животи и мисионарски путеви везани за 20. век. Наша земља је мала територијално, али духом велика, јер је дала великане који свету показују пут до Господа Христа. То потврђује и све масовније превођење дела Владике Николаја и Оца Јустина на светске језике, те данас многи људи из англосаксонског света упознају православље преко наших великана, навео је Владика Силуан, истакавши да је на нама да се сваког дана оправослављујемо, да се враћамо Господу, без обзира на то што некад паднемо. Они који су на Дивчибарама данас дошли на Литургију су у правом смислу речи осмислили свој дан и живот.Не можемо без Бога и не може материја да нас задовољи, јер душа тражи Господа. Кад Њега имамо, закључио је Владика Силуан, можемо да одолимо било каквој кризи и искушењу.

На крају сабрања, он је благословио сабране у дивчибарском храму, од којих су неки приступили Светој тајни причешћа.


Извор: Епархија ваљевска