Type Here to Get Search Results !

Предавање о изазову вештачке интелигенције у Монци


Са благословом Његове Светости, Патријарха српског Г. Порфирија, а на претходни позив господина Александра Авакумовића, оснивача и председника италијанског удружења Amici del Futuro (Пријатељи будућности), управник Мисионарског одељења АЕМ, презвитер др Оливер Суботић, је 22. јуна 2024. године одржао предавање на тему Вештачка интелигенција и (је) наша будућност? 


Предавање је одржано у организацији и под покровитељством удружења Amici del Futuro, у оквиру њихове редовне годишње манифестације која се већ 25 година одржава у Културном центру Santa Marta, који се налази при парохијском дому римокатоличке цркве Блажене Девице у насељу Vimercate, провинција Monza (Ломбардија).  

Домаћин предавања је био монсињор Маурицио Рола, настојатељ римокатоличког храма у насељу Вимеркато, који је срдачно дочекао предавача. У просторијама Културног центра сабрало се неколико десетина Италијана, који су углавном дошли по личном позиву. Предавању је присуствовало и десетак православних Срба који живе и раде у околини Милана и који су дошли да чују предавање заједно са својим парохом, презвитером Ивицом Ђулићем, који служи при црквеној општини Светог Симона монаха у оближњем месту Carate Brianza.

После уводних речи монсињора Мауриција Роле, поздравног говора Александра Авакумовића (који је био преводилац за италијански језик) и неколико кратких класичних музичких нумера изведених од стране младих италијанских музичара, презвитер Оливер Суботић је узео реч. Предавач је у свом уводном излагању навео начелне поставке везане за област вештачке интелигенције, да би у наставку са два питања заинтригирао присутну публику, а потом и свима присутнима пружио прилику да постављају питања, будући да је идеја била да форма предавања буде дијалошка. Неке од тема које су занимале присутне биле су: Које су добре, а које лоше стране вештачке интелигенције? Да ли је термин „вештачка интелигенција“ адекватан? У којој мери вештачка интелигенција угрожава човекову будућност? Шта ће се десити са човековом приватношћу и какав је став Цркве о томе? Било је и питања родитеља која су се тицала употребе савремених технологија од стране деце.

Одговарајући на свако од постављених питања, управник Мисионарског одељења је износио своја гледишта која је навео у књизи Дигитални Рубикон. Он је посебно нагласио да већина људи страхује од сценарија у коме ће вештачка интелигенција освојити наше спољашње просторе, али да се главна битка бије на терену унутрашњих простора човековог бића, конкретно, у домену пажње, емоција и идентитета, који су већ сада угрожени. У том смислу, о. Оливер је указао да без молитве битка за унутрашње просторе не може бити добијена. На крају предавања, навео је да је оптимиста у погледу могућности да се модели вештачке интелигенције у будућности усмере на добро, али само под једним условом: уколико су људи заинтересовани да ову технологију одрже као секторско решење под контролом. Закључак је био у форми једне приче из које је сасвим јасно да свако треба да уради на овом пољу што до њега стоји, што је присутна публика наградила интензивним аплаузом.

Сутрадан, на празник Педесетнице, управник Мисионарског одељења је имао ту част да началствује Светом Литургијом у храму који је дат на коришћење нашој Цркви, у месту  Carate Brianza. После службе је покренут веома пријатан разговор на разне теме са о. Ивицом Ђулићем, брачним паром Авакумовић и са верним народом.

Посебно интензиван дијалог на мисионарске теме управник Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке је тог дана имао са господином Драгославом Трифуновићем, чланом литургијске заједнице црквене општине Светог Симона монаха у Милану, који је веома активан у животу те парохије. Од њега је сазнао мноштво веома корисних и занимљивих података о стању мисије Православне Цркве у Италији, и разменио искуства која се тичу мисије у Архиепископији. Господин Драгослав Трифуновић, чији су родитељи парохијани храма Светог Александра Невског у Београду, је самоиницијативно цео дан посветио организацији превоза о. Оливера, заједничком обиласку миланских знаменитости и светиња, и обезбеђивању свих неопходних потреба предавача током поподнева. Стога, уз захвалност организаторима догађаја, Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке се посебно захваљује господину Драгославу Трифуновићу на подвигу гостољубља који је учинио на празник Педесетнице.


Извор: Мисионарско одељење