Type Here to Get Search Results !

Одржано предавање „Православље у Кини“ на енглеском језику

У организацији Одсека за спољашњу мисију Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке, a у оквиру пројекта NevskyTalks, 24. јуна 2024. године је одржано предавање под називом „Православље у Кини“ на енглеском језику у просторијама Одељења. 


Предавач је била др Сандра Кнежевић, стални стручни сарадник Одсека за спољашњу мисију, која је живела једну деценију у Кини, где је и докторирала на тему Руске духовне мисије у Шангају. Модератор догађаја је био презвитер др Оливер Суботић, управник Одељења.

Причу о православном хришћанству у Кини др Сандра Кнежевић је започела древним предањем о мисионарењу Светог Апостола Томе и легендарном сну кинеског императора Минг-ти о „блиставој религији“, а у наставку поменула историјат хришћанске мисије са почетка V века и споменике који сведоче о присуству несторијанских заједница у Кини тог времена. Било је речи о томе како је руска мисија донела Православље у ову земљу 1685. године и о значају Србина-Херцеговца, грофа Саве Владиславића, који је био изасланик руског цара Петра Великог у покретању руске духовно-дипломатске мисије у Кини

Др Кнежевић је дала и кратак преглед о ономе што се дешавало током 250 година мисије Руске Православне Цркве. Било је речи о изазовима суочавања православаца са Таипинг побуном – најдеструктивнијим верским грађанским ратом у историји света који је однео близу 30 милиона жртава. Нова искушења донео је боксерски устанак почетком XX века, када су пострадали Свети кинески мученици (славе се 10/23. јуна) и својом мученичком крвљу трајно уписали Кину у историју Православља. Било је речи и о чудесној личности Светог Јована Шангајског, који је оставио дубок траг у мисији у Шангају средином прошлог века и представља инспирацију данашњим мисионарима.

Након затварања Руске мисије 1956. године, Православље се суочило са културном револуцијом Мао Цедунга, када су разорени готово сви православни храмови у Кини (преко 120). Савремени аспект православља у Кини је везан за културни препород у коме учествују и православни мисионари, који у последње две деценије дају допринос укупној културној слици Кине, и тиме отварају наду за будућност православља у овој земљи.

Предавање др Сандре Кнежевић је било веома занимљиво, а питања присутних су била бројна. Због летњих одмора, присутно је било мање слушалаца него што је то уобичајено, а предавању су, уз неколико страних држављана који говоре енглески језик, присуствовали и српски интелектуалци које ова тема занима. Међу њима је била и проф. Весна Димитријевић – Срећковић, чувени српски ендокринолог, која је после предавања изнела своја искуства када је Кина у питању, будући да је имала прилику да у тој земљи буде гост-предавач на научним конференцијама из домена медицине.

На крају духовне вечери, управник Мисионарског одељења је најавио покретање нове систематичне мисионарске активности на пољу спољашње мисије, која се тиче рада са кинеским држављанима који живе у Србији. О том мисионарском пројекту, који је у фази финалних припрема, Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке ће издати посебно саопштење на дан Светог Јована Шангајског, када је планирано да ова активност буде званично покренута.

Наставак серије предавања у оквиру NevskyTalks пројекта је планиран за другу половину августа месеца.


Извор: Мисионарско одељење