Type Here to Get Search Results !

Председник Русије В. В. Путин посетио цркву Свете Тројице у Пјонгјангу


За време своје посете Демократској Народној Републици Кореји, председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин је посетио једини православни храм у земљи – цркву Свете Тројице у Пјонгјангу.


Пратња Председника Русије дочекана је звоњавом. На улазу у храм Председника  руске државе дочекао је и срдачно поздравио архиепископ корејски Теофан. Владика је шефу руске државе представио председника Православног одбора ДНРК Виктора Јуа и свештенство храма Свете Тројице јереја Владимира Жанга, ђакона Павла Пака и ђакона Георгија Јуна.

Затим је Путин ушао у храм, где је  епархијски архијереј Корејске епархије уваженом госту изложио историју Руске духовне мисије у Кореји, као и етапе изградње православног храма у Пјонгјангу.

Хор парохије Свете Тројице извео је храмовни тропар и кондак, након чега је многољетствије произнесено  Председнику руске државе. Председник Русије поклонио је храму икону Свете Тројице.

* * *

Одлука о изградњи православне цркве у Пјонгјангу донета је 2002. године током посете Русији севернокорејског лидера Ким Џонг Ила, а  након његове посете храму светог Инокентија Иркутског у Хабаровску.

Архиепископ калушки и боровски Климент је 24. јуна 2003. године освештао камен темељац нове цркве. Пројекат храма разрадили су корејски стручњаци из области руске храмовне архитектуре. Изградња се одвијала углавном на рачун буџета ДНРК,  уз помоћ администрације Приморске територије и неких руских бизнисмена. Утваре, иконе и звона поклонила је Руска православна црква.

У јуну 2006. године председник Православног одбора  ДНРК Георгије Хо Ир Зин обратио се патријарху московском и све Русије Алексију II да прими храм у окриље Руске православне цркве, што је прихватио Свети синод у јулу исте године.

13. августа 2006. године извршено је свечано освећење храма, којим је началствовао митрополит смоленски и калињинградски Кирил, сада Патријарх московски и све Русије.

Године 2015. храм су осликали иконописци из Русије. Храм је у саставу Корејске епархије, основане 2019. године.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru