Type Here to Get Search Results !

Порука румунског патријарха Данила у Недељу родитеља и деце


Патријарх румунски г. Данило, објашњава у својој поруци поводом Недеље родитеља и деце, како превазићи данашњу породичну кризу.


„Живот и срећа су Божји дарови, а данашња породична криза се може превазићи уз помоћ и благослов Бога Творца који је рекао: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме!“ (1. Мојс. 1, 28)“, истакао је патријарх Данило.

У наставку доносимо у целости текст његове поруке: 

Недељу родитеља и деце, прве недеље после 1. јуна – Међународног дана детета, установио је Свети синод Румунске православне цркве Резолуцијом бр. 629 од 12. марта 2009. године за подизање свести о примарној улози родитеља у васпитању и образовању деце.

Постоји дубока веза између тајне Цркве и тајне породице (према Ефесцима 5, 32). Црква благосиља породицу и упућује је на пут спасења и светости, а породица проширује Цркву: особе рођене у хришћанским породицама део су људске заједнице, односно друштва, али и црквене заједнице, којој се придружују кроз Свету Тајну Крштења. Овај свети обред их уводи у очинску и синовску љубав исказану у Светој Тројици.

У хришћанској породици дете расте у љубави према Богу и људима, добија светао поглед на свет и живот, стиче прве друштвене способности и црте свог религиозно-моралног карактера. Зато свети Јован Златоуст подстиче родитеље да што раније унесу добре поуке у душе своје деце: Ако у његову душу док је младо утиснете добро учење, нико му то неће моћи одузети.

Слабљење вере, родитељске, синовске и братске љубави и занемаривање васпитања у породицама доводе до слабљења односа породице према Цркви, до запуштености и духовног пропадања. Данас живимо у контексту у којем доминира индивидуалистички менталитет, који потцењује примарну улогу породице у образовању деце и подређује је пролазним и материјалним интересима појединца и друштва.

Криза породице се манифестује у напуштању деце од родитеља и родитеља од деце, у великом броју абортуса и развода, у порасту насиља у породици и малолетничке делинквенције, у опасностима од дрога и разних зависности, у промоцији такозваних „нових модела” породице, који су вештачке идеолошке конструкције.

Живот и срећа су Божји дарови, а данашња породична криза се може превазићи уз помоћ и благослов Бога Творца који је рекао: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме (1. Мојс. 1, 28). Чудо венчања у Кани Галилејској (Јн. 2, 1-11) извршио је Господ Исус Христос на молбу Мајке Божије, на благослов и радост сватовима, али и свим присутнима.

Црква брани достојанство породице у друштву. Зато је неопходно јачати сарадњу државе и цркве у свим областима друштвеног, просветног и културног деловања у вези са породицом. Истовремено, Црква придаје посебан значај верском образовању деце и младих кроз часове веронауке у школама и Национални катихетски програм „Христос дели са децом“. На овај начин Црква упућује децу на љубав према Богу и ближњима, за добро породице и друштва.

Ове 2024. године, коју је Румунска Патријаршија прогласила за свечану годину пастирства за болесне, позивамо родитеље и децу да расту у правој вери, да негују дар здравља, да показују светлост добрих дела, посебно онима који страдају , и да са свима поделимо радост Васкрсења Исуса Христа, нашег Учитеља и Исцелитеља.

Са великим поштовањем и очинским благословом,

† Данило

Патријарх румунске православне Цркве


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Вasilica.ro