Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх извршио чин освећења обновљене школе

У понедељак, 10. јуна 2024. године, у поподневним часовима, цариградски патријарх Вартоломеј началствовао је бденијем уочи  празника Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у патријаршијској цркви. 


Богослужењу  је присуствовао велики број архијереја Васељенског престола, свештенства других аутокефалних Цркава, монаштва и чиновника Велике Цркве Христове. Међу уваженим учесницима су били римокатолички бискуп у Цариграду Масимилијано Палинуро, амбасадор Константин Кутрас (генерални конзул Грчке у Цариграду), амбасадор Димитрије Ралис (заменик генералног секретара Црноморске економске сарадње), Роман Недиљски (генерални конзул Украјине), студенти из дијаспоре цариградске и имброске школе многи верници.

На крају службе Патријарх је одслужио помен за упокојеног митрополита китроског Агатоника и јеромонаха Вартоломеја Кутлумушког из Имброса (1772-1851).

После вечерње патријарх  Вартоломеј је отишао до суседне „Патријаршијске градске школе ​​Мараслис“ да изврши обред освећења, чиме је окончана обимна обнова. Приликом уласка у импресивну зграду, која ће сада служити за потребе Патријаршије, открио је спомен плочу.

Васељенски патријарх је у свом обраћању изразио велику радост и захвалност због поновног отварања школе Мараслис, захваливши свима који су допринели да се ово историјско здање обнови. Он је навео:

„Са великом емоцијом и радошћу обавили смо чин освећења и отворили милошћу благога Бога, ново поглавље у историји и раду Градске школе Мараслис, званично познате као „Патријаршијска урбана школа Мараслис“.

Он је изразио патријарашку захвалност добротворима пројекта: Архиепископији америчкој, Светој Цркви кипарској, Светој Архиепископији тијатирској и великобританској, племенитој госпођи Аргиру Софијану и Часном архонту Николаосу Патерасу. Посебна благодарност упућена је директору пројекта, уваженом председнику СИРКИ-ја, господину Георгију Папалјиарису и његовом преданом тиму, инжењерима и свима који су допринели успешној обнови.

„Школа је оживела и дала нова плућа нашој Патријаршији, са прелепим просторима за догађаје, канцеларијама, угоститељским просторијама, трпезаријом за службене оброке Патријаршије и другим просторијама. Градска школа отвара своја врата без наставника и ученика, али остаје симбол и место наставе и шегртовања. Грађевински драгуљ, који оличава идеале образовања и племенитост грчке заједнице.“

Он је истакао да  школа Мараслис, заједно са осталим просветним институцијама које Васељенска патријаршија поседује, представља дух и етос Велике Цркве, њен екуменски значај и сјај. Звона патријаршијске цркве и звона школа, позивају ученике на настав и преносе исту поруку: усмереност живота ка Истини, знању и вери као јединственој сили аутентичне слободе. „Слобода је име врлине“, како су рекли стари Грци.

Завршавајући говор, Патријарх је истакао да су храмови и школе грчке дијаспоре веома значајни за идентитет и културу грчке заједнице.

После свечаности уприличен је пријем на тераси и у пријемној дворани школе, где је Васељенски патријарх примио честитке свештенства и лаика. Ученици школа грчке дијаспоре поклонили су му цвеће.


За наш портал превод са енгелског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com