Type Here to Get Search Results !

Видовдан – храмовна слава у Матарушкој Бањи


У петак 28. јуна 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог кнеза Лазара у Матарушкој Бањи. 


Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су старешина овог храма протојереј ставрофор Љубинко Костић, Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј ставрофор Милош Босић, протојереј Мирољуб Попадић, протојереј Дејан Марковић, протојереј Владе Величковић, ђакони Стефан Симић и Милан Босић. Литургији су присуствовали и заменица градоначелника града Краљева Кристина Марковић, потпуковник наше војске Живан Икраш, као и велики број верног народа и деце.

Након прочитаног Јеванђеља верни народ је, по благослову Његовог Високопреосвештенства, поучио пригодном омилијом протојереј саврофор Љубинко Костић. Поздравивши све присутне у храму, отац Љубинко је нагласио да је сваки човек створен за Царство Небеско, али да све зависи од нашег избора, како појединачног, тако и саборног, да ли желимо спасење. Диван пример за нас хришћане јесте личност Светог кнеза Лазара као и осталих косовских јунака и мученика који су се својим животом определили за Царство Небеско. Имајући њих за пример потрудимо се да чувамо јединство наше вере и нашега народа не заборављајући светолазаревски, светосавски и јеванђелски завет, рекао је отац Љубинко.

Кратком беседом обратио се верном народу и Митрополит Јустин наглашавајући да су молитва, смирење, трпљење и љубав најјаче оружје које нас воде ка спасењу.

Након заамвоне молитве, освећени су славски дарови и пререзан колач, припремљени поводом храмовне славе.

После Свете Литургије уприличена је славска трпеза у току које су песници Милоје Радовић и Радослав Премовић изговорили неколико косовских песама. Овај дан су такође улепшали ученици ОШ „Ђура Јакшић“ из Конарева са наставницом Наташом Милетић хорским певањем: „Ораховцу башто рајска“, „Пећка кандила“ и „Призренска ноћ“.


Извор: Епархија жичка