Type Here to Get Search Results !

Мошти Светог Јована Рилског походе Румунију

 

Честице моштију највећег бугарског светитеља, преподобног Јована Рилског, однедавно походе Румунску православну цркву.

Мошти које се чувају у Софијској семинарији пренете су у Румунију на  молбу манастира Пантократора у Драганешти-Влашка, округ Телеорман, поводом манастирске славе Свете Марије Магдалине, јавља Бугарска православна црква.

Бугарску делегацију која прати моштим дочекали су 19. јула увече епископ александријски и телеормански Галактион, пантократорски игуман архимандрит Севастијан са братством, архимандрит Серафим и верници.

Мошти Светог Јована су свечано унете у капелу Свете Марије Магдалине, у којој се налази и честица њених моштију.

У недељу, 21. јула, после Божанске Литургије, коју је одслужио еп. Галактион, служен је молебан за кишу пред моштима Светог Јована и Свете Марије.

Дана 22. јула, на празник равноапостолне Свете Марије Магдалине, служена је свечана Литургија у централном манастирском храму: служио је  митрополит русенски Наум, Бугарске православне цркве, уз саслужење епископа Галактиона и епископа Нектарија.

Епископ Наум је такође служио на прослави Румунске цркве поводом 250. годишњице преноса моштију Светог Димитрија Новог у Букурешт прошле недеље. Саслуживао је и на освећењу манастира Пантократор пре годину дана.

Преосвећени  Галактион је у својој беседи говорио о животу и чудима светог Јована Рилског. Током боравка, многи румунски верници и свештенство дошли су посебно да се поклоне светим моштима великог бугарског светитеља.

Телевизија Тринитас румунске цркве преносила је богослужења за време боравка моштију Светог Јована, као и Литургију на празник Свете Марије Магдалине.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com