Type Here to Get Search Results !

Слава манастира Петропавлово

 

На празник Светих апостола Петра и Павла, Високопреосвећени Митрополит Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у манастиру Петропавлово, гдје је данас прослављена манастирска слава. Високопреосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске и гости из више Епархија СПЦ.


Послије Причешћа свечана празнична литија кренула је од цркве Светог Петра, манастирским имањем, до цркве Светог Павла, гдје је извршено освећење славског колача и жита, а претходно је на гробљу одслужен помен упокојеним.

По Отпусту Владика Димитрије честитао је славу игуманији Петропавловог манастира мати Павли, рекавши да сви сабрани заједно учествују у великој Тајни која је Црква Божија – живи Христос међу њима. Говорећи о Светим апостолима, Владика је поменуо како су апостоли свуда стизали свједочећи Јеванђеље, не одричући се притом крста који су носили. Тако су и људи позвани да, по својој мјери, носе свој крст. Крст човјеков су дарови које је добио, околности у којима се налази и живот међу људима који га окружују.

Уочи празника Владика Димитрије предстојао је вечерњим богослужењем са петохљебницом и празничним јутрењем, а нарочит украс богослужењу подарили су појци, међу којима сестринство манастира, гости из Херцеговине и из многи далеких крајева, гдје живе православни хришћани.

Манастирско сестринство са игуманијом поред свих других исказа гостопримства, нарочиту љубав гостима указало је веома украшеном трпезом, уочи и на сам дан празника.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска