Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Наши Свети апостоли нас уче како да своје животе посветимо Христу

„Много зависи од нас да својим животима, својим добрим делима, служимо Богу и ближњима, да кад нас други виде кажу како је лепо живети као ови хришћани“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије 12. јула 2024. године на празник Светих апостола Петра и Павла – Петровдан, а поводом славе цркве на Ставама, у архијерејском намесништву подгорском. 


Ваљевски архијереј је началствовао Светом Литургијом, што је уједно била његова прва посета парохији која обухвата четири села: Бобову, Станину реку, Ситарице и Суводање. Саслуживало је више свештенослужитеља, уз појање певнице, а у молитвеном присуству великог броја верника, међу којима је било и девет домаћина. Заједно са надлежним парохом, јерејем Чедомиром Ђурићем, они су приредили славску трпезу.

Празничну беседу посвећену апостолима на којима је саздана Црква Христова, изговорио је јереј Борко Јаковљевић, архијерејски намесник подгорски. Он је подсетио на речи Преподобног Јустина који је за Свете Петра и Павла рекао да су „два највећа јунака без видљивог оружја и два најбогатија сиромаха на свету“. Да су они сав свој труд уложили у изграђивање Цркве Божје и следовање Христу, показују и чувене речи апостола Павла: „Не живим више ја, него живи Христос у мени“. Зато се они, по речима беседника, нису хвалили подвизима, него ранама које су добијали Христа ради. „Угледајмо се на њих, као што се Павле угледао на Христа“, поручио је сабранима у Петровданској беседи отац Борко.

По опходу око цркве и освећењу жита и колача, славу домаћинима, парохијанима и свима сабранима честитао је Епископ Исихије, поручивши свима да пројављују љубав једних према другима, јер нас „наши Свети апостоли уче како да своје животе посветимо Христу“. „Њихова проповед је изван људских схватања, њих дванаесторица и седамдесеторица мањих апостола, неуких и без високог порекла, успели су у оно време да проповедају и да хиљаде и милионе душа приведу Господу. И ми имамо ту благодат. Много зависи од нас да својим животима, својим добрим делима, служимо Богу и ближњима, да кад нас други виде кажу како је лепо живети као ови хришћани“, закључио је Владика, благосиљајући све присутне. 


Извор: Епархија ваљевска