Type Here to Get Search Results !

Митрополит Теодосије богослужио у манастиру Девине Воде


У манастиру Девине Воде недалеко од Зубиног Потока, светом Литургијом је прослављена храмовна слава. Литургију је служио Високопреосвећени Митрополит рашко-призренски г. Теодосије.


На почетку Литургије, Митрополит Теодосије је рукопроизвео дугогодишњег вероучитеља Бранислава Радовића у чин чтеца.

Литургији су присуствовали и представници Канцеларије за Косово и Метохију, на челу са госпођом Миленом Парлић, помоћницом директора Канцеларије за Косово и Метохију из Сектора за сарадњу са Српском Правосланом Црквом и бригу о културном наслеђу.

На крају Свете Литургије освећен је славски колач и жито, након чега се сабранима обратио Митрополит рашко-призренски Теодосије, где је говорио о настанку и чудима иконе Богородице Тројеручице. Он је рекао да је икону насликао Свети апостол и јеванђелист Лука, а да јој је због чудесног исцељења Свети Јован Дамаскин додао трећу руку у знак захвалности. Митрополит рашко-призренски је истакао да се овај празник најторжественије слави у манастиру Хиландар:

,,Ово је празник који се најторжественије слави у манастиру Хиландар. Трећа рука која помаже све немоћне и болесне, а благословом Светога Саве освећеног, ова икона је предата нашем архипастиру Светом Сави српском када је посетио Свету земљу и манастир Светог Саве освећеног. И он је као највећи дар и највеће благо ту икону донео на Гору Атонску и положио је у манастир Хиландар који је основао заједно са својим оцем Симеоном Мироточивим и посветио Пресветој Богородици”.

Митрополит рашко-призренски је рекао да је та икона умножена и да данас има много икона Тројеручица широм наше земље и свуда где Срби живе и она чудотвори.

,,И ми у нашој Епархији имамо Богородицу Тројеручицу овде и мајка Божја хоће да света обитељ живи и да овде прослављамо име Божје и да се прославља икона Тројеручица. Онолико колико ми имамо вере у Бога, онолико колико се будемо молили Богородици Тројеручици, онолико ће нам Господ дати и заштите и моћи и снаге да опстанемо на овим просторима. Само кукавице и они који немају вере беже са нашег Косова и Метохије и одлазе којекуда мислећи да ће тамо наћи срећу себи и својим најмилијима, деци својој, а овде почива благослов. Нигде Господ није ближи нама и његова моћ и Мајке Божје него тамо где страдамо. И не треба да се плашимо људи, нису они толико моћни ако ми имамо веру и заштиту Пресвете Богородице. Треба да се плашимо себе, свога неверја и свога кукавичлука и да се плашимо греха, то нас удаљује од Бога. Тамо где сматрамо да смо безбрижни, безбедни и срећни ту смо најмање сигурни, ту највише грешимо”.

Митрополит рашко-призренски је додао да и манастир Девине Воде живи захваљујући молитвама Пресвете Богородице:

“И зато молитве Пресвете Богородице су нама снага и крепост и обавеза да останемо на путу Божјем да ми својим животом и присуством чинимо да наше светиње живе и да се не угаси ни кандило, ни славска свећа, ни вера наша. Тако да ова света обитељ она овде гори као свећа и много смо захвални мати Пелагији што се прихватила да преузме не мало бреме на њена слаба леђа. Али није сама, јер Господ благи и многи верници су овде присутни опредељени да помогну. И Мајка Божја је заштита овог места и свих који су овде. Многи су свој живот дали да би сачували веру и ову свету косовско-метохијску земљу. Нису се склањали, нису бежали, нису остављали непријатељима оно што је најсветије”.

Митрополит рашко-призренски се на крају захвалио  представницима канцеларије за Косово и Метохију, која несебично помаже Епархију рашко-призренску:

“Нека је срећна данашња слава, данашњи празник свима вама који сте дошли који сте присутни који сте помогли да ова светиња буде оваква каква је , и верници и, нарочито видим овде да су присутни представници Канцеларије за Косово и Метохију који помажу не само ову свету обитељ, него и све наше цркве и манастире али и народ, помажу да би могли опстати и живети на ови просторима”.


Извор: Епархија рашко-призренска