Type Here to Get Search Results !

Пожар у Руанској катедрали

Ватрогасци су успели да спрече велику штету од пожара на врху некадашње највише зграде на свету.


Пожар који је избио на торњу катедрале у Руану у Француској под контролом је. Како је данас поподне надлежна префектура саопштила на онлајн платформи Х , ватрогасна јединица је успела да обузда пожар. Видео снимци који круже интернетом показују тамни дим који се диже изнад торња готичке цркве.

Узрок пожара засад  је нејасан, као и тачан степен штете. Према наводима власти, црква је евакуисана. Око катедрале је постављена  заштитна зона. Ватрогасци и даље дежурају и надзиру објект. Торањ од ливеног гвожђа цркве тренутно се обнавља и неколико недеља је био окружен скелама и покривачем.

Руанска катедрала је једно од ремек-дела готичког периода и једна од најважнијих цркава у Француској. Црква је била место крунисања и сахране војвода од Нормандије и главна црква ове области у северној Француској. У катедрали се налази гробница Ролона, оснивача Војводства Нормандије, и срце енглеског краља Ричарда Лављег Срца (1157-1199). Нотр-Даме Успења Богородице јесте и катедрала надбискупа Руана, који је и примас Нормандије.

Црква има и национални значај, јер је у мају 1431. године 19-годишња Јованка Орлеанка, Девојка Орлеанка, спаљена као јеретик на ломачи на тргу. Катедрала  чува серију од 33 слике импресионистичког сликара Клода Монеа, која је настала између 1892. и 1894. године. Приказује западну фасаду цркве у различито доба дана и у различитим светлосним ситуацијама.

Данашња катедрала има четири крака трансепта и седам кула. Стоји на темељима претходне романичке грађевине и подигнута је у 12. веку. Својом висином од 151 метар  торањ катедрале је највиши црквени торањ у Француској и такође је надмашио 137 метара висок јужни торањ катедрале Светог Стефана у Бечу, саграђен 50 година раније, 1433. године, као највиша грађевина на свету. Тек 1880. морао је уступити ову титулу келнској катедрали, која је била шест метара виша.

Садашњи  инцидент у Руану подсећа на разорни пожар у цркви Нотр Дам у Паризу. У току радова на реконструкцији тамо је 15. априла 2019. године избио велики пожар који је уништио кровове и кровну конструкцију, делове сводова и прелазног торња.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at