Type Here to Get Search Results !

Митрополит Фотије осветио цркву на Бајковцу на Озрену


Двадесет година се чекало на благословене дане када ће се најприје довршити, а затим и освештати храм Светих апостола Петра и Павла на Бајковцу на Немањићкој гори Озрен.


Велико освећење храма је извршио Његово Високопреосвештенство Митрополит зворничко-тузлански г. Фотије уз саслужење архимандрита Гаврила, игумана озренског; протојереја-ставрофора Николе Пекића, пароха лончарско-вучиловачког; протојереја-ставрофора Зорана Трипића, пароха лозничког; протојереја-ставрофора Милоша Тришића, архијерејског намесника тузланског; и протођакона Немање Спасојевића и Лазара Илића. Митрополита Фотија је дочекао протојереј-ставрофор Радослав Милановић, заједно са браћом свештеницима и мноштвом верног народа озренског краја, који је упутио топле речи добродошлице свом архипастиру и замолио га да се у молитвама које буде узносио помоли се за сав српски род и Републику Српску. Ни висока летња температура није спречила вернике да молитвено присуствују и учествују у троносању светог храма, јер су две деценије чекали да добију свој храм и сада су залагањем свог свештеника Радослава и заједничким трудом и улагањима за двје године завршили храм и спремили га за освећење.

Светој архијерејској Литургији молитвено су присуствовали г. Озрен Петковић, начелник општине Петрово; г. Борис Јеринић, градоначелник Добоја; као и г. Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза Републике Српске. После чина великог освећења храма и свете архијерејске Литургије уприличено је послужење за све присутне и велико народно весеље. Кум освећења храма био је г. Слађан Јовић, директор Железница Републике Српске, а овогодишњи кум славе је г. Драган Драгић, обојица су родом из Бајковца. Истакнути трудбеници и приложници у току изградње светог храма су добили и архијерејске грамате у знак захвалности за њихов допринос.


Извор: Епархија зворничко-тузланска