Type Here to Get Search Results !

Епископ Сергије: Изругивање гаравичким мученицима

 

На Илиндан, на дан када се молитвено присјећамо невино убијених, покланих, мученички пострадалих предака широм крвљу натопљене Крајине, на стратишту Гаравице надомак града Бихаћа, осванула је ратна застава Босне и Херцеговине. 


Питамо се: коме мртви сметају Свети мученици гаравички? Шта се жели постићи овом провокацијом, ко стоји иза ње и због чега се након више од осам деценија не допушта да жртве почивају у миру и достојанству?  Да ли је то порука потомцима и поштоваоцима оних који нису успјели живи дочекати дан слободе или застрашивање преосталих бихаћких Срба којих више готово да и нема? Или је то жал што пострадалих није било више да их се данас нема ко ни присјећати? 

На ова питања тражимо одговоре од оних којима су уста пуна мултиетничке Босне и Херцеговине, којима свака реченица почиње суживотом, равноправношћу, једнакошћу. Да ли је ово пут који нас води у заједнички живот, да ли треба да ћутимо и сагнемо главу док се скрнаве гробља наших убијених предака? 

Док има једнога од нас, док у нама тече крв светих предака и док год нас прогоне са мјеста страдања, из наших села и градова, викаћемо из свег гласа, тражећи милост Божију али и правду људску, која нам никад није била сестра. Док живимо, а живјећемо и трајаћемо, жртве неће бити заборављене, већ ћемо им се враћати молитвама, памћењем и љубављу. Како чинили, тако нам Господ помогао! 


Извор: Епархија бихаћко-петровачка