Type Here to Get Search Results !

Епископ Герасим: Молимо се за останак и опстанак на нашим огњиштима


Евхаристијским сабрањем, дана 2. августа 2024. године, свечано и молитвено је прослављена храмовна слава чији је небески заступник Свети пророк Илија. Тим поводом Свету Архијерејску литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим у мјесту Крбавица у Лици. 


Преосвећеном Епископу су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, презвитер Саша Лончина, протонамјесник Никола Малобабић и протођакон Небојша Анђић. Након заамвоне молитве, Епископ Герасим је заједно са свештенством и верним народом осветио славске дарове колач и жито, који су принијети у славу Божију, а у част Светог пророка Илије.

- Ми се молимо Светом Пророку Илији да нам да снагу Духа Светога да и ми чврство и свагда вјерујемо у Бога и у љубав Његову, јер да нема Бога ни нас не би било, молимо се да нам да снагу да опстанемо и останемо на нашим огњиштима и да овај свети храм довршимо. Видим да сте се окупили у великом броју иако знам да не живите сви у Крбавици, али ми је драго што вас видим  и захваљујем Богу што долазите и да се враћате на своја огњишта, да одржите овај храм у животу. Јер браћо и сестре ова парохија није скоро настала, први пут се спомиње далеке 1712. године, тако да су Срби овде одавно свили своје гнијездо, а то гнијездо треба одржавати и његовати. Баш као и ластавице када одлете на топлија и љепша мјеста, оне се враћају поново у своја гнијезда и обнављају их, тако и ви драги моји крбавчани, да се враћате у своје домове, да чувате своју Свету Цркву јер Црква је као лађа која прима у себе све како би у њој пловили путем спасења - рекао је у беседи Епископ Герасим. 


Извор: Епархија горњокарловачка