Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Нека нам је Господ на помоћи да сачувамо свету веру коју нам је пренео Кнез Свети Владимир


Канонска Украјинска православна црква за викенд је празнично прославила празник Светог Владимира Великог и крсну славу.

Празник је почео свеноћним бденијем у Храму Светог Агапита у Свето-Успенско-Кијевопечерској лаври у суботу увече, којим је началствовао Његово блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије. Украјинском предстојању придружило се још неколико архијереја и клирика, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Света литургија за празник служена је и у Цркви Светог Агапита, једној од ретких храмова у Лаври која је још увек отворена за канонску УПЦ усред текуће кампање прогона Цркве у држави.

Митрополиту Онуфрију су се поново придружили бројни архијереји и клирици. Након читања Јеванђеља, Његово блаженство се обратио верном народу беседом о сржи хришћанске вере, коју је Свети Владимир прихватио.

„Нека нам је Господ на помоћи да сачувамо свету веру коју нам је пренео Кнез Свети Владимир. Они који чувају веру кнеза Владимира су његова духовна деца. Само они који живе као кнез после Крштења могу бити његова деца“, рекао је Митрополит.

Он је подсетио да је Свети Владимир некада био суров, али када је примио Крштење, постао је милостив, праштао и помагао сирочади, удовицама, старима, болеснима и свим људима у невољи.

„Такве промене су се десиле у кнезу Владимиру захваљујући светој православној вери. И његовим молитвама нека нам Господ помогне да достојно водимо живот на земљи, да бисмо се удостојили да постанемо наследници вечног живота на небу у Христу Исусу Господу нашем!“  пожелео је Митрополит Онуфрије.

Након Литургије узнесене су молитве за мир у Украјини и милост за сиромашне.

Честитајући свима празник, Митрополит Онуфрије  је подстакао све да иду уским и трновитим путем који води у живот вечни.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com