Type Here to Get Search Results !

Четири века прослављања Казанске иконе Богородице у Вјазники


У недељу, 21. јула, у Муромској епархији Руске православне цркве одржане су прославе у част 400-годишњице прослављања чудотворне Вјажничке Казанске иконе Богородице.


Божанствену Литургију служили су Његово високопреосвештенство Митрополит владимирски и суздаљски Тихон и још три јерарха у Саборном храму Свете Тројице у Вјазњику, Владимирска губернија, преноси Патриаршиа.ру.

На крају богослужења одржана је литија од цркве Свете Тројице до Саборног трга у Вјазникију, и молебан на обновљеном звонику Казањске катедрале која је уништена у совјетско време.

Вјазничка Казанска икона Богородице налазила се у Саборном храму у Вјазњику, где је постала позната по бројним чудима исцељења и утехе.

Године 1624. извршена је истрага о чудима по благослову Његове светости Патријарха московског Филарета.

Црквене хронике сведоче:

Године 7132. од стварања света, а 1624. од рођења Христовог, 11. октобра, указом великог владара Михаила Фјодоровича и по благослову Његове светости Патријарха московског и целе Русије Филарета, архимандрит Порфирије из Владимирског манастира Христовог рођења, са игуманом Спасо-златовратског манастира Варсонофијем, и архијерејем Саборног храма са свештеницима и ђаконима послат је у Вјазники да сведочи о чудима са иконе Казанске Богородице. 13. октобра, за време Свете литургије, овом иконом је исцељен часник Иродион, који је дуго година боловао од унутрашњег обољења. У исто време, током молебна, излечена је сељанка по имену Ксенија Семенова из села Насекино Владимирског округа манастира Рођења Христовог, која је неколико година била слепа на једно око. Дошавши да се по обећању помоли Пресветој Богородици, попила је свету водицу, умила очи, након чега је прогледала. Поменути архимандрит је био сведок ових чуда и наредио да се опишу и друга чуда која су се догодила од иконе Пресвете Богородице.

Тако је икона формално призната као чудотворна.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com