Type Here to Get Search Results !

Реализација пројекта Нови Херсон


Дана 23. јула у „Новом Херсону“ су одржане презентација за штампу и тематска конференција за новинаре поводом пробног отварања комплекса музеја и храма.


У току презентације за штампу учесницима су показани главни објекти историјско-архитектонског парка: Музеј Хришћанства, Музеј Антике и Византије, Музеј Крима и Новоросије, Храм-парк, амфитеатар „Грифон-арена са 1.200 седишта који је назив добио у част представе „Грифон“ која је већ постала визиткарта Херсона, као и реконструисани „Византијски кварт“ из времена кнеза Владимира.

По завршетку екскурзије одржана је конференција за новинаре на којој су говорили митропoлит симферопољски и кримски Тихон и губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

На конференцији за штампу су разматрана питања као што су радно време и услови за обилазак комплекса музеја и храма, саобраћајна инфраструктура и логистика на локацији парка „Таврички Херсон“, осигурање безбедности посетилаца и самог објекта, олакшице за одређене категорије грађана, организација локације која је приступачна људима с посебним потребама.

Отварање комплекса музеја и храма „Нови Херсон“ биће одржано 30. јула у пробном режиму. Улазак на територију историјско-архитектонског парка ће бити бесплатан. Комплекс ће свакодневно радити од 08:00 до 00:00. Улазак на територију Херсона ће бити ограничен до 23:00.

Учесници на конференцији за штампу су истакли да ће улазак на територију комплекса музеја и храма бити бесплатан, али ће бити потребно да се људи који желе да посете „Нови Херсон“ унапред региструју због огромног броја заинтресованих и због безбедносних разлога. Бесплатне карте за улазак на територију комплекса моћи ће да се добију преко онлајн-сервиса „Каса 24“ и преко сајта Херсон.рф (који ће ускоро почети да ради).

За ширу публику „Нови Херсон“ ће бити отворен 30. јула у пробном режиму. Уочи тога, 28. јула, на Дан покрштавања Русије и спомен на светог равноапостолног кнеза Владимира биће обављено црквено освећење комплекса музеја и храма. Због безбедносних разлога у освећењу ће учествовати само клир Симферопољске и Кримске епархије, као и непосредни учесници и аутори пројекта.

„Дана 30. јула ‘Нови Херсон’ ће бити отворен за госте у пробном режиму. То значи да ће се неприметно за гледаоце одвијати подешавање рада целог комплекса. То је уобичајена пракса кад је реч о овако великим објектима. Обично оваква пробна испитивања трају до две године, али ми рачунамо да ће све бити завршено за месец и по до два. На територији комплекса се налазе Музеј Антике и Византије, Музеј Хришћанства и Музеј Крима и Новоросије у којима је сакупљено на стотине хиљада експоната који су пронађени приликом раскопавања територије и други објекти... Површина Музеја Антике и Византије износи 22.000 м2. Његови експонати ће бити предмети који су прикупљени за последњих 200 година и откривени у току недавних ископавања,“ – рекао је поглавар Кримске митрополиије.

Митрополит Тихон се срдачно захвалио патријарху московском и целе Русије Кирилу на усрдним молитвама за изградњу историјско-археолошког парка „Таврички Херсон“.

Архијереј Кримске митрополије је такође истакао одлучујућу улогу председника Русије Владимира Путина у реализацији пројекта чије су размере без преседана у земљи.

Подсетићемо на речи шефа државе:

„Херсон је један од извора наше духовности... Овде се све преплиће: и духовни принципи, и државна начела, и историјска, и културна традиција.“

Владика Тихон се још једном захвалио руском лидеру и свима онима који су доносили одлуке и који су учествовали у реализацији овако важног пројекта.

Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев је са своје стране потврдио:

„Пројекат је без преседана за Севастопољ, он је значајан за цео православни свет! Изграђен је по замисли Владимира Путина који је рекао да је Херсон извориште наше култур, наше духовности и морала. Наравно, за реализацију оваквог пројекта ангажован је огроман број специјалиста – најбољих стручњака у Русији.“

Изградња објеката „Новог Херсона“ почела је 2022. године и завршена је у врло кратком року – може се рећи без претеривања, за нешто мало више од годину и по дана. Притом пријемна комисија тврди да то није било на уштрб квалитета градње. У току сваке смене овде је било ангажовано око 10.000 радника.

Такође, постављено је много питања у току разговора са представницима штампе: од оних која су се тицала хуманитарних пројеката „Новог Херсона“ до слободних радних места и могућности за запошљавање, од логистике – до уређења територие историјско-археолошког парка, до радног времена музеја и архитектонских специфичности комплекса парка.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru