Type Here to Get Search Results !

Митрополит Атанасије: Умножимо Божије дарове и искористимо на спасење


Осме недеље по Духовима и на Претпразништво Преображења Господњег, 18. августа 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима, јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


У пастирској беседи, након отпуста, Високпреосвећени се осврнуо на данас прочитани одељак из Светог Писма, рекавши притом: – Море живота се узбуркало, узнемирило, постало прилично оптерећујуће и у много чему и опасно, тако да захтева појачање снаге и сабирање што више мудрости. А одакле бисмо ми сабрали и снагу и мудрост ако не из овога што смо чинили данас, учествујући у Божанској Литургији и слушајући науку Господњу записану од стране Светих апостола, и хранећи се за Божанском Трпезом.

– Господ нас не оставља саме. Живећи у оваквом времену треба да призовемо у сећање ту чињеницу да кроз море живота ми не путујемо сами, и нисмо препуштени сами себи, него имамо мудрог и моћног Предводника, а то је Господ наш Христос.

– Главна обележја правилног односа према Божијим даровима, које нам Он даје, дата су у овој Јеванђелској причи: Заблагодарити, све прихватити у љубави, искористити и не дозволити да ишта од Божијих дарова пропадне. И из љубави према Богу али и због тога што су то драгоцени дарови и извор живота, и што преко тих дарова и ми можемо исказивати љубав, остварити добар однос са браћом својом, чинити добра њима, истакао је Високопреосвећени позивајући све да имамо у виду Божије хтење да те дарове, које добијамо од Њега, умножимо, уз Његову помоћ, и искористимо на спасење.


Извор: Епархија милешевска