Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Човек без земље је човек без корена и лако пропада пред искушењима


У Девету недељу по Духовима, 25. августа 2024. године, верни народ Осечине и Храма Вазнесења Господњег, дочекао је Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија који је началствовао евхаристијским сабрањем. 

У јеванђељској проповеди, Владика је Подгорцима рекао да су људи рођени да живе по благодати Божјој, али да је „у нама много грехова, много брига световних, много неверја и много маловерја који нас ометају да останемо у стању благодати“. На крају Литургије, Његово Преосвештенство је поручио сабранима да воле и штите своју земљу, да је природно да се опиру и противе свакој њеној злоупотреби, али да то чине са вером у Бога, не стварајући међусобно непријатељства и раздоре.

Јеванђељска прича о чудесном ходању Господа по узбурканом мору је, као и претходна, која се односи на храњење 5 000 људи, са почетка Христовог поучавања, док се Његово објављивање на Тавору дешава пред почетак Његовог страдања. Апостоли су, након храњења више хиљада људи, као врсни морепловци, пловили морем, док је Син Божји остао да се моли Богу. Но, почела је страшна бура, са којом апостоли нису могли да се изборе, и кад су помислили ће сви пострадати, Господ је почео да хода ка њима по мору. То их је још више застрашило, јер су од Христа мислили да је утвара, но када је Он рекао Петру да хода, уверили су се у још једно Његово чудо. Појашњавајући садржај ове приче, Епископ Исихије је истакао да је лађа Црква, а да су апостоли заправо народ који чини Цркву, а море по којем лађа плови, симболише свет у којем се Црква налази. Буре су проблеми, искушења, муке и недаће. „Иако смо рођени да живимо по благодати Божјој, имамо много грехова, много брига световних, много неверја, много маловерја, који нас ометају да останемо у стању благодати“, рекао је ваљевски архијереј, додавши да ако „покушамо својим снагама да живимо у бури и боримо се против ње, уздајући се само у себе, доживећемо бродолом“. „Али, ако употребљавамо свете дарове уз молитве Богу и уз жељу да Он учини да наш труд буде плодоносан, резултат ће, ма какав био, бити на благодат и спасење нама. Сви осећамо колико немира и неизвесности има око нас и у нама, али, ако по узору на апостоле призивамо име Господње, онда ништа не може да нас поколеба ни уништи. То не значи да не треба да будемо активни, напротив, само је такво делање са молитвом Богу вредно труда“, подвукао је Његово Преосвештенство, пожелевши сабранима да у „бури овог времена буду верни Њему (Христу)“.

По завршетку Свете Литургије, Владика Исихије је још једном благословио верујући народ, додавши да смо сви ових дана опхрвани разним нападима, забринути за своју средину, уплашени за свој крај и нормално је да волимо и чувамо своју земљу. „Човек без земље је човек без корена и лако пропада пред искушењима… Природно је да се опиремо, природно је да подижемо свој глас, али ништа не треба да радимо против Бога, против своје савести. Не правимо непријатељства и раздоре у народу, него дајмо најбоље од себе, уздајмо се у Господа и похитајмо на службе Божје, јер покажимо и другима да је Црква место спасења за свакога од нас“, закључио је ваљевски архијереј.


Извор: Епархија ваљевска