Type Here to Get Search Results !

Православни епископи Француске изражавају забринутост због церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу


У понедељак 29. јуна православни епископи Француске издали су саопштење поводом церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу, изражавајући заједничку забринутост због појединих уметничких елемената који „вређају осећања хришћанских грађана у Француској и шире“.


Архијереји су такође похвалили безбедносне намере које омогућују несметано одвијање догађаја и поново истакли „важност поштовања вредности и уверења свих компоненти француског друштва, без вређања и провокација и, изнад свега, без разлике и/или дискриминације између оних који верују и они који не верују.”

„Француска је свету дала нешто заиста величанствено и без преседана! И док је за сваку похвалу целокупна организација овог међународног догађаја чији је домаћин наша земља и залагање снага безбедности да обезбеде њену безбедност, неколико чинова церемоније увредило је осећања хришћанских грађана у Француској и шире“, навели су православни епископи. Француске.


Посвећеност темељним вредностима


Истичући своју посвећеност темељним вредностима друштва, архијереји су истакли извесна неотуђива начела.

„Православни епископи Француске поново истичу своју пуну посвећеност слободи изражавања и уметничког стваралаштва, који су ограничени само нормама француског закона. Међутим, они наглашавају виталну важност поштовања вредности и уверења свих компоненти француског друштва, без вређања или провокација и, изнад свега, без разлике и/или дискриминације између оних који верују и оних који не верују. Држава је гарант за то, посебно када је реч о уметничком перформансу који је представљен у име Француске, а тиме и Републике.


Апел властима


Православни епископи Француске позвали су највише власти да се позабаве овим проблемима и обезбеде поштовање вредности које су темељ француског саживота.

„Поздрављајући и друге аспекте овог међународног догађаја без преседана, који је Француска пизнела, православни епископи Француске позивају највише власти наше земље да исправе овај недостатак и да и надаље обезбеђују поштовање вредности и основа саживота у Француској, у складу са духом републиканског секуларизма који подразумева указивање  поштовања према свима“.

„Они наводе да иако Црква себе не види као универзално друштво које настоји да наметне своје стандарде целом друштву, већ као Цркву која поштује институције наше Републике и која је у отвореном дијалогу са друштвом, она ипак одбија да прихвати наметање стандарда који доводе у питање њене сопствене вредности, темеље њене вере и њено представљање.”


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com