Type Here to Get Search Results !

Васељенска патријаршија: Богохуљење није знак напретка


Васељенска патријаршија је саопштила да је контроверзан приказ Тајне вечере Леонарда да Винчија на свечаности отварања Олимпијских игара у Паризу. Ова изјава долази усред све снажнијих реаговања против tаквог приказа.


Васељенска патријаршија је у свом саопштењу осудила увредљиве представе о хришћанству и јеванђељу, тврдећи да такви прикази више оцрњују церемонију него да је осветљавају. У саопштењу се истиче: „Богохуљење није напредак, нити ко има право да вређа верска убеђења људи“


Званично саопштење Васељенске патријаршије


Олимпијске игре представљају врхунски такмичарски догађај, који привлачи милионе наше браће и сестара из свих крајева планете, а свечаност отварања је од велике важности, јер пружа прилику народу домаћина да прикаже своју историју и цивилизацију, преносећи позитивне поруке на универзалном нивоу.

Приликом свечаног отварања Игара у Паризу са великом тугом смо били сведоци приказивањаа увредљивих сцена за хришћанство и свето Јеванђеље, а и за сваког цивилизованог човека који треба да ужива право на веру и поштовање верских симбола.

Не само да ове представе нису обогатиле церемонију; заправо су је осиромашиле. Богохуљење није напредак; нити ко има право да вређа верска убеђења људи. Очекујемо да је спонтано изражавање негодовања и одбацивања таквог чина од стране толиког броја пренело одговорнима довољно снажну поруку и да ће послужити као извор наде за спречавање сличног понашања у будућности.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com