Type Here to Get Search Results !

Митрополит Василије богослужио поводом престоног празника храма на Банстолу


На дан када наша Света Црква прославља Свету Марију Магдалину, 4. августа 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Благе Марије на Банстолу.


 Саслуживали су архимандрит Стефан, настојатељ манастира Велика Ремета, протојереј-ставрофор Никола Котур, умировљени свештеник из Велике Британије, протојереј-ставрофор Миле Јокић, умировљени парох из Епархије сремске, протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки, протојереј Бојан Нинковић, секретар ЕУО-а Епархије сремске, јереј Ђорђе Милидраг, парох сремскокарловачки и професор у Карловачкој богословији, епархијски протођакон Горан Власац, секретар Црквеног суда и ђакон Гвозден Милановић. Богослужење је улепшало појање хора „Мироносице“, под руководством професора Јована Стојановића.

У својој архипастирској беседи, Високопреосвећени Митрополит Василије позвао је сабрани народ да се „увек молитвено сећа дугих и жалосних колона које су на овом традиционално мученичком тлу пронашле уточиште од Олуја и Бљесака“, поручивши им да се радују јер су прогањани Христовог имена ради и тако су сви постали житељи Царства Небеског. На крају богослужења, подељене су архијерејске грамате зааслужним личностима: госпођи Милици Ђурђевић Стаменковски, министарки за породицу и демографију, господину др Николи Бањцу, саветнику председника Владе Републике Србије, госпођи Јелени Добровић Бојановић, заменици покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, госпођи Сањи Лакић, куми храмовне славе, хору „Мироносице“ из храма Благе Марије на Банстолу и господину Александру Ђедовцу, директору Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону.

После Евхаристијског славља, освећени су славски дарови, а потом је код споменика „Крајишка суза“ одслужен помен пострадалима у злочиначкој акцији „Олуја“, након чега је уследио пригодан културно-уметнички програм. Кумством храмовне славе за следећу годину, од госпође Сање Лакић, преузео је господин Дражен Ђурђић, председник Општине Сремски Карловци.


Извор: Епархија сремска