Type Here to Get Search Results !

Епископ Сава: Вера је кључ којим ћемо отворири врата Царства небеског


"Вера је та која спасава, вера у једног и јединог Господа, поверење да је Исус Христос једини наш Спаситељ. Вера у Господа и поверење у Њега је кључ којим ћемо отворити врата Царства небескога и сусрести се лицем к лицу са самим Господом", рекао је Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој беседи на литургијском сабрању у храму Преподобне мати Параскеве у београдском насељу Чукаричка Падина.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, када савршавамо молитвени спомен на преподобног и богоносног оца нашег Јована Лествичника, 21. марта / 3. априла 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму преподобне мати Параскеве у београдском насељу Чукаричка Падина. 

Преосвећеном Епископу марчанском саслуживало је свештенство и ђаконство Богом чуване Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег, који је надахнут свештеним споменом на преподобног Јована Лествичника једним устима и једним срцем узнео славословље Троједином Богу - Оцу, Сину и Духу Светоме. 

Након прочитаних свештених зачала из Апостола и Јеванђеља, Епископ Сава је произнео недељну омилију у оквиру које је тумачио јеванђелско казивање, уз осврт на молитвени спомен којем је посвећена четврта недеља Великог поста која свакога припадника Цркве побуђује на успињање на духовну лествицу врлина и делатне љубави. Према речима Епископа Саве наше успињање на духовну лествицу није могуће без два стуба вере - поста и молитве.

"Вера је оно што нас отвара и даје нам могућност да примимо благодат Божју, јер реч, благодат и сваки додир Божји јесте на исцељење и спасење, а основна два стуба вере о којима говори данашње Јеванђеље јесу пост и молитва. Права вера јесте вера човека који се моли, а пост је стражење над нашим телом и чување наших чула, наших помисли, речи и дела, зато човек постом и молитвом пази на целокупно своје биће, на тај начин одржава везу са небом и стоји постојано на земљи. Постом и молитвом изграђујемо своју веру, јер наша вера се гради и узраста, и на тај начин узрастамо до мере висине Христове", истакао је Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, који је на крају своје надахнуте беседе пренео благослов и молитвене жеље Његове Светости Патријарха српксог г. Порфирија, који је из пастирског старања благоизволео да један од његових викарних епископа предстоји евхаристијским сабрањем у велелепном храму у београдском насељу Чукаричка Падина.  


Извор: Телевизија Храм