Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Искреност је врлина која нас приближава Богу


"Будимо верни себи и искрени према себи самима, да смо ништавни, грешни и слаби, али желимо Господе Тебе свим срцем својим. Људи смо, падамо и устајемо, али и трудимо се да Богу угодимо, да кроз свето Јеванђеље постанемо достојни наследници живота вечнога", нагласио је Епископ хвостански г. Јустин у својој поучној беседи на светој архијерејској Литургији у храму Светог Атанасија Великог у земунском насељу Плави Хоризонти.

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта /3. априла, 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је евхаристијским сабрањем у храму Светог и богоносног оца нашег Атанасија Великог у земунском насељу Плави Хоризонти.

У овај недељни дан који је посвећен свештеном спомену на преподобног Јована Лествичника, преосвећеном владици Јустину саслуживао је велики број пречасних презвитера и часних ђакона, уз молитвено учешће лаоса - народа Божјег који се сабира на једном месту ради учествовања у небоземној Тајни свете Литургије. 

Према устаљеном богослужбеном поретку, Литургија речи закључена је надахнутом беседом Епископа хвостанског г. Јустина, који је у свом надасве поучном слову указао на значај правилног разумевања јеванђељлских поука које нам доноси јеванђелско чтеније које се произноси у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице. 

"Почетак наше самосвести и почетак нашег односа са самима собом, са ближњима око нас и са Богом, јесте искреност. Када дођемо к себи, као што је дошао онај блудни син, тада можемо да постанемо бољи и тада можемо да почнемо да усходимо по тој небеској лествици на коју смо призвани уколико желимо. Није лако веровати, али потребно је да схватимо своје духовне домете и да искрено стојимо пред Господом, да се не претварамо и не мислимо о себи нешто што нисмо, него да смиреним срцем и са поуздањем на свемогућу љубав Божју приступамо увек ка Богу, а од Њега ћемо увек добити благослов", поучио је Епископ хвостански указујући да је целокупан живот православних хришћана једна духовна лествица која нас уздиже од земље до неба.


Извор: Телевизија Храм