Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Антоније састао се са коптским патријархом Тавадросом II


Митрополит волоколамски Антоније, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, посетио је 7. новембра 2022. резиденцију коптских патријараха у Каиру, где се састао са Предстојањем Коптске Цркве, Његовом Светошћу патријархом Тавадросом II.


Митрополит Антоније је пренео Његовој Светости патријарху Тавадросу II поздраве и најлепше жеље Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, уз напомену да му је велика част и радост што је као председник Одељења за спољне црквене односе, а  по благослову Његове Светости, стигао у Каиру у дане када Првојерарх Коптске Цркве прославља 70 година од рођења и 10 година од избора на патријаршијски престо. У знак сећања на ове датуме и имајући у виду изузетан допринос Његове Светости патријарха Тавадроса развоју односа између Коптске Цркве и Московске Патријаршије, у име Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, митрополит Антопније уручио је Предстојатељу Коптске Цркве једнан од највиших признања Руске Православне Цркве - Орден Славе и части првог степена.

Владика је захвалио Његовој Светости патријарху Тавадросу на топлој добродошлици упућеној монашкој делегацији из Русије, коју је предводио епископ сизранско-шигонски Леонтије, која је недавно посетила Египат, као и на помоћи коју је Коптска црква пружала парохијама Руске православне цркве у Каиру и у другим градовима Египта.

Предстојатељ Коптске цркве је замолио митрополита Антонија да Његовој Светости патријарху Кирилу пренесе срдачну захвалност на високом признање и указаној пажњи. Честитајући митрополиту Антонију наименовање на функцију председавајућег Одељења за спољне црквене односе ове године, Његова Светост патријарх Тавадрос је навео да постоји велики потенцијал за даље јачање пријатељских и блиских односа између двеју Цркава. Његова Светост је топло подсетио на своје посете Русији 2014. и 2017. године, на братске односе са Његовом Светошћу патријархом Кирилом и сусрете са делегацијама Московске Патријаршије при посети Египту, који су, према његовим речима, одавно постали добра традиција.

„Желео бих да похвалим рад Комисије за дијалог између наших Цркава. Веома ценим њене пројекте на размени монашких делегација, као и у области академске сарадње. Лично пратим све састанке Комисије, од којих је последњи недавно одржан у Москви с великим успехом. Веома ми је драго што је чланове Комисије примио мој возљубљени брат Његова Светост патријарх Кирил. Дубоко сам дирнут љубазном пажњом Предстојатеља Велике Руске Православне Цркве нашем хришћанском народу Египта, а посебно нашима чедима која живе у Русији. Увек се радујем вестима да су наши студенти који студирају на најбољим универзитетима у Русији под непрекидним очинским старањем Руске Цркве. Историјски догађај за целу Коптску цркву био је уступање просторија нашој заједници у центру Москве. У овом тешком времену позвани смо више него икад да наставимо да ширимо и јачамо наше братске везе, да се молимо једни за друге и за богозаповедано јединство свих верујућих хришћана“, посебно је истакао Његова Светост.

Током разговора размотрена су широка лепеза питања од заједничког интереса.

На крају састанка митрополит Антоније са пратећом делегацијом посетио је коптски Саборни храм Светога Марка и целивао његове мошти у крипти храма.


Превод с руског:


Извор: Мospat.ru