Type Here to Get Search Results !

Бугарски Свети синод се противи геј паради у Софији


Свети синод Бугарске православне цркве апеловао је у петак 17. јуна 2023. да се откаже парада Sofia Pride 2023, заказана за 18. јун. Увек је посао Цркве да брани и проповеда истину, пишу архијереји. 


Посебно забрињава то што је требало да буде постављена посебна бина намењена деци која би гледала и учествовала у  том догађају. Нажалост, апел Цркве није спречио да се парада одржи. Према The Sofia Globe, хиљаде људи је учествовало у паради, која је одржана по 16. пут.


Саопштење Синода гласи:


ВОЉЕНА БРАЋО И СЕСТРЕ У ГОСПОДУ,

Свети Синод наше Православне Цркве категорички изражава своје негодовање и неслагање, и противи се организовању и одржавању геј параде 17. јуна (субота) ове године у нашој вољеној престоници Софији.

Вођени бригом за човека, који је створен по Божјој слици и прилици, ми са очинском бригом наглашавамо исконске истине о човечанству и снажно потврђујемо да је хомосексуално понашање потпуно свесна и грешна промена од Бога датог сексуалног идентитета. Сексуална оријентација није ствар избора, већ је, како сведоче странице Светог писма, чврсто утврђена датост.

Као пастири, дубоко смо забринути због све снажнијих тенденција у бугарском друштву, где је прихватање хомосексуалних чинова као нечег нормалног, па чак и природног међу младима, све веће. Проповед и глас Цркве Христове у свету, уз њено онтолошко деловање, јесте да категорички указује на то шта је добро, а шта зло и да са очинском бригом проповеда библијске и хришћанске моралне вредности које нам је завештао сам Створитељ.

Чињење греха телесних односа између особа истог пола је неприродно и није својствено људској природи. Дакле, без обзира на околности свесног избора да се почини овај грех, Православна Црква не може наћи изговор за такве радње и односе.

Цела православна антропологија категорички тврди да је једина сврха људског живота, па и и његовог телесног постојањ, да прославља Бога. Такође се наглашава Христова заповест: Будите, дакле, савршени, као што је савршен Отац ваш небески (Мт. 5,48); као и опомена светог апостола Павла: Прослављајте Бога телом својим! (1. Кор. 6,20).

Православна црква се увек залагала за поштовање слободне воље човека у изборима који одређују његов живот. Али у исто време, категорички је бранила моралне истине без обзира  на утицајаеи притиске тадашњих моћника, моде и сујете тог времена.

Свети Синод је такође дубоко забринут што ће се у организовању геј параде користити посебна бина за децу на улицама главног града наше вољене отаџбине, да буду живи сведоци, па и учесници овог неприхватљивог догађаја, јер „ко саблазни једног од ових малих који верују у Мене, боље би му било да се обеси воденични камен о врат његов и да потоне у дубину морску“ (Мт. 18,6). Позивамо све одговорне установе да учине све што је у њиховој моћи да зауставе овај чин замућења ума и увлачења најмањих и најчистијих срца у овај догађај, манифестацију највишег облика пропадања наших моралних и етичких начела у нашем друштву

Узносимо искрену молитву Господу Исусу Христу да просветли срца свих који се спремају да учествују у непристојном догађају у Софији 17. јуна 2023. да ојача срца оних који имају моћ да обуставе овај догађај и да познају Истину.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com