Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Не смемо никога мрзити, него морамо волети и оне који нас вређају


Својство светитеља је да има љубав према Богу и свим људима, без обзира на то како се према њему односе, рекао је у недељу украјински предстојатељ.


Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије је у проповеди за Недељу Свих Светих посебно скренуо пажњу на милионе страдалих под атеистичким режимом 20. века.

Упркос страшном угњетавању и прогону, заблистали су многи светитељи који су одбили да се одрекну Бога, који су се држали љубави Божје, рекао је Његово Блаженство, преноси Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.

Посебно је говорио о примеру свештеномученика Владимира (Богојављенског), који је страдао 1918. године као митрополит кијевско-галицијски: „Када је стрељан овде, недалеко од Лавре, на брду, благосиљао је своје џелате. У томе се пројавила његова савршена љубав; љубав када човек не само воли своје пријатеље, већ воли и своје непријатеље и благосиља оне који га мрзе и проклињу.”

И сви ми данас имамо своја искушења и невоље, наставио је Митрополит:

„Данас свако од нас и сви заједно полажемо испит из љубави – без обзира на то да ли имамо љубав према Богу и према ближњем. И драго ми је што су данас ови који су овде, као и многи који су одсутни, заиста показали праву хришћанску љубав, упркос томе што се о њима понекад лаже, вређају их, одузимају им цркве, али људи и даље воле и моле се за оне који их мрзе и вређају.

Љубав према Богу је испуњење светих божанских закона. Бог је Љубав, и сви закони које нам је Бог дао закони су љубави. Човек који живи по законима љубави сâм постаје љубав. А ако се трудимо — па макар и пали или посрнули — а живимо по заповестима љубави, и ми ћемо достићи ону меру љубави коју су имали наши свети преци. Данас их света Црква прославља, јер су већ на Небу, заједно са свима анђелима и свима светима, прослављајући јединога Бога у Тројици.“

Митрополит Онуфрије је напоменуо да се Црква у ову недељу сећа свих светитеља, истичући да су руске светиње повезане са Светом Гором, јер се Свети Антоније, оснивач Кијевопечерске лавре, учио монаштву на Светој Гори Атосу, које је потом пренео у Кијев.

А монаштво је посебан труд где човек све своје биће посвећује служби Богу. Стога морамо бити опрезни са критиком оних који су се прихватили монаштва, наставио је митрополит. „Да, дешава се да монаси падају и устају, а и ми падамо и устајемо. То је живот. Али ко падне, али не легне, него поново устане, биће спасен. Тај човек иде путем спасења“, рекао је Његово Блаженство.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com