Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Ношење крста је спасоносно


У понедељак, 17. јула 2023. године, када се наша Црква молитвено сећа светог Андреја, Архиепископа критског и светог свештеномученика Саву горњокарловачког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром.


Звучни запис беседе


Преосвећеном владики су саслуживали ректор богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник крагујевачки мр Рајко Стефановић, протојереј Филип Милуновић (гост из Минхена), јеромонах Јован Прокин, ђакон Саша Павловић и ђакон Стефан Јанковић.

- Господ од нас не тражи да узмемо Његов крст. Тежак је Његов крст јер је Његов крст за све нас. Да узмемо свој свакодневни крст и да све оно што нам и данашњи дан донесе то заиста и подносимо хришћански. Да тражимо помоћ Божију јер ми ни свој крст не можемо да носимо без помоћи Божије. Често говорим, једном приликом када сам био на Светој Гори питао сам једног великог духовника шта то значи носити крст свој. Он каже: Знаш оче, ко узме крст свој и носи у смирењу онда крст узме и носи њега. Заиста, справом Црква каже да је крст сила, спасење, да је крст украс и зато молимо се Богу да нам помогне да носимо свој свакодневни крст али да се и сећамо себе, рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска