Type Here to Get Search Results !

Концерт Московског синодалног хора у крипти Храма Светог Саве


У недељу 29. јула 2023. године у крипти Храма Светог Саве, одржан је концерт Московског синодалног хора у присуству Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Његове Светости, свештенства Архиепископије београдско-карловачке, службеника Руске амбасаде и многобројне публике из Русије и Србије.


Уметнички директор: заслужни уметник Pycиje Алексеј Пузаков и диригент: Михаил Котелников.

Свечаност је почела појањем – Придите поклонимсја “Сергеј Рахманинов, а завршила се композицијом Дмитриј Бортњански – Тебе Бога хвалим Московско многољетије. По завршетку концерта уследио је бис: Српске народне песме – Тамо далеко и Вера вечна

У име његове Светости, Владика Стефан пожелео је добродошлицу браћи из Русије и захвалио се на прелепој вечери, а потом им је уручио на поклон икону Светог Саве. Управа Храма Светог Саве је имала прилику да више пута угости Московски синодални хор.

Московски синодални хор је основан 1721. године указом Петра Великог. Укидањем руске Патријаршије 1700. године и основањем Светог синода, хор црквених појаца при Успенској саборној цркви Московског Кремља преименован је у Синодални. Репертоар хора су тада чинила искључиво дела духовне музике. На прелазу из 19. у 20. век, он постаје богатији увођењем световне музике и аранжмана руских народних песама. Многи руски композитори су наменски писали за Синодални хор. У његовим активностима учествовао је и Петар Иљич Чајковски. Данас је то мешовити хор који броји 80 чланова. Московски синодални хор је чест гост престижних концертних дворана у Русији и иностранству.


Извор: Храм Светог Саве