Type Here to Get Search Results !

Помен господару Ивану Црнојевићу


Цетињско свештенбство и свештеномонаштво служило је 4. јула 2023. године, у цркви Рождества Пресвете Богорице на цетињском Ћипуру годишњи помен господару Зете Ивану Црнојевићу. Протојереј Остоја Кнежевић казао је након помена да је он извршен са осјећањем благодарности, части и поноса.


“Ми га помињемо свакодневно, на сваком богослужењу као ктитора и оснивача, не само Цетињскога манастира него, можемо рећи, и града Цетиња, као великог борца за свој народ, за своју земљу и за своју вјеру”, рекао је он.

Додао је да је Иван Црнојевић са великом љубављу саграљдио и богато даривао манастир Пресвете Богородице на Цетињу.

“И у њега пренио древну светосавску Митрополију зетску. Зато се ми увијек када станемо испред његовога гроба дивимо његовим подвизима, његовој мудрости и његовом трпљењу. Цијелог његовог живота биле су помијешане оне, како Његош каже, чаша меда и чаша жучи. Зато Црнојевиће, и њега посебно, са великом љубављу и благодарношћу помињемо и њиховим примјером се учимо, снажимо и храбримо. Нека би његов свијетли примјер сијао пред свима нама и показивао нам којим путем да идемо у нашим животима”, казао је о. Остоја Кнежевић. 


Извор: Митрополија црногорско-приморска