Type Here to Get Search Results !

Седница Комисије за Хиландар у метоху Каково


Чланови државне Комисије за Хиландар боравили су 1. и 2. јула у Светом манастиру Хиландару. У делегацији су били епископ јегарски г. Нектарије, г. Никола Селаковић, министар за рад и запошљавање у Влади Републике Србије и директор управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, г. др Владимир Рогановић, као и остали чланови комисије.


На јучерашњој литургији у Хиландару Никола Селаковић је изговорио Символ вере, а Владимир Рогановић Молитву Господњу Оче наш.

Повод посете је седница која се данас одржала у хиландарском метоху Каково, којом је председавала председница Комисије за Хиландар, потпредседница Владе Србије и министарка културе, гђа Маја Гојковић.

Истакла је да држава са посебном пажњом води бригу о обнови и неговању наслеђа у оквиру Светог манастира Хиландара, каква није постојала у неком претходном периоду и да ће 2024. године свакако бити завршена обнова.

Гојковић је рекла да је важно да смо у међувремену добили посебан Закон који је посвећен сталној бризи о манастиру Хиландару и да је изузетно важно било за национални идентитет и за нашу државу и народ да се обнови све оно шта је уништено, али да мора да се настави са бригом о Хиландару на један трајни, системски начин.

Размотрен је досадашњи ток радова на реконструкцији манастира Хиландара, пострадалог у пожару 2004. године и утврђена даља динамика радова.

Заменик председника Комисије Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је предводио чланове Комисије у обиласку радова на манастиру Хиландару како би се уверили о досадашњем току радова, рекао је да се радови одвијају планираном динамиком, да су у овом тренутку под великим радовима комплекс Дохије и Игуменарије и да би овим темпом, до краја године, требало да буде завршен објекат Дохија, а да ће наредне године акценат бити на обнови Игуменарије.

Селаковић је истакао да је за нас као државу и народ од изузетне важности обнова Хиландара, јер обнављајући Хиландар, ми у ствари обнављамо Србију и нашу светосавску, српску нацију.

Комисија је на састанку констатовала да се у претходном периоду радило на реконструкција изгорелих објеката градитељског наслеђа, конака и параклиса, као и успостављању визуелног изгледа Светог манастира какав је био пре великог пожара, обнови и унапређењу уништене и оштећене инфраструктуре, као и изградњи нове инфраструктуре ради неопходног осавремењивања – путева, водовода и канализације, противпожарне заштите; грејања, електричне енергије и телекомуникација, као и заштити и реконструкцији угроженог градитељског наслеђа.

Директор Задужбине Светог манастира Хиландара Миливој Ранђић, представљајући извештај о досадашњим извршеним радовима, рекао је да је у 2022. години и 2023. године главни задатак био обнова изгорелог дела манастира, пре свега Дохије и Игуменарије, као и да су прошле године довршени сви груби грађевински радови објеката Дохије и започети радови на Игуменарији. Директор Задужбине је указао да је сада Дохија у завршној фази занатских и керамичарских радова,  док се на Игуменарији раде груби грађевински радови, на ојачању и изградњи конструкција, имајући у виду специфичност ових објеката, будући да су то грађевине где је дошло до пожара. Ранђић је рекао да је главни задатак у 2024. години завршетак Игуменарије, када ће целокупан изгорели део манастира бити завршен, а завршни занатски радови на Игуменарији радиће се и током 2025. године.

На састанку Комисије је констатовано да се истовремено ради и на заштити и рестаурацији покретног наслеђа живописа, предмета свештене уметности, рукописног наслеђа, старих штампаних књига, архива и библиотека, етнографске збирке, укључујући и активности пописа са каталогизацијом и дигитализацијом, као и унапређење манастирске економије и културног предела у циљу одрживог развоја и дугорочног самоодржања, као и очувања укупног наслеђа.


Извор: Хиландар