Type Here to Get Search Results !

Божић по старом календару више није државни празник у Украјини

Кијев, 14. јул 2023. -  Украјински Парламент изгласао је данас да се убудуће Божић више не прославља према старом календару 7. јануара.


Председник Зеленски је поднео односни законски предлог Врховној ради крајем прошлог месеца.

Од сада ће једина савезно призната прослава Божића бити 25. децембра. За промену је гласао 241 посланик, а против само 2 посланика. Њих 65 није гласало, преноси Телеграм канал Politika Strany.

Празник Рођења Христовог се у Украјини одувек славио по старом календару, заједно са већином православног света, а раније је тај дан био званични државни празник.

25. децембар је постао државни празник тек 2017. г. када јеПарламент донео сходну одлуку с обзиром на број римокатолика у земљи.

У последњих неколико година, а посебно од почетка рата у фебруару 2022. године, украјински националисти и власти се боре да се удаље од сопствених традиција, сматрајући их „руским“ традицијама. Тако су унијати гркокатолици у фебруару ове године одлучили да од 1. септембра пређу на нови календар.

У мају је расколничка ПЦУ донела исту одлуку.

Занимљиво је да су признали да тај потез представља напуштање украјинске традиције. У сходној одлуци Архијерејски сабор ПЦУ наводи да је „неколико векова традиционални јулијански календар доживљаван као један од главних идентификатора украјинске црквене културе“. На то се гледало као на знак отпора латинизацији, а касније и совјетском систему.

Међутим, сада се стари календар доводи у везу са руском црквеном културом, пишу „архијереји“ ПЦУ, и зато ПЦУ мора да пређе на нови календар, те су позвали државу да пође за њиховом примером.

Јулијанског календара, по коме се празник Рођења Христовог светкује 25. децембра/7. јануара, строго се придржавају: Јерусалимска патријаршија, Српска православна црква, Грузијска православна црква, Пољска православна црква, Македонска православна црква Охридске архиепископије и Света Гора.

Данас усвојеним законом помера се и обележавање Дана украјинске државности, који се поклапо са празником Светог Владимира Великог, па се прелази са 28. јула на новокалендарски датум 15. јула, и Дана бранилаца Украјине, који је везан за празник Покрова Пресвете Богородице, са 14. октобра на 1. октобар. Тако, 28. јул и 14. октобар више нису државни празници.

Календарске промене  ће ступити на снагу 1. септембра.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com