Type Here to Get Search Results !

Антиохијска патријаршија обновила евхаристијско општење са Јерусалимском патријаршијом


Свети синод Антиохијске патријаршије одлучио је да данас, после скоро деценије прекинутог општења, обнови евхаристијско општење са Јерусалимском патријаршијом, саопштила је Антиохијска патријаршија.

Антиохијски Синод прекинуо је општење са Црквом у Јерусалиму 29. априла 2014. године због спора око канонске јурисдикције над Катаром, на коју полажу право обе помесне Цркве.

Под јурисдикцију Антиохијске цркве одавно је потпадала Архиепископија Багдада, Кувајта и Арапског полуострва. Међутим, Јерусалимска патријаршија је 4. марта 2013. изабрала архимандрита Макарија за епархијског архијереја своје нове Катарске архиепископије и хиротонисала га за митрополита катарског. После неуспелих покушаја да се спор реши Антиохијски Синод је одлучио да прекине општење.

Међутим, сада, иако Антиохијска патријаршија задржава јурисдикцију над Катаром, ипак је решила да обнови евхаристијско општење са Јерусалимском патријаршијом.

Синод такође констатује велику потребу за молитвом у овом тренутку и позива све парохије да идуће недеље узносе усрдне молитве за пострадале у Светој земљи.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com