Type Here to Get Search Results !

Ватикан: Критика отварања Олимпијаде


Куријски кардинал Паља сматра  да је  пародија на Тајну вечеру „богохулно исмевање једног од најсветијих тренутака у хришћанству.


После француских бискупа, надбискуп ватиканске курије Винћенцо Паље, други бискупи и политичари такође су критиковали делове свечаности отварања Олимпијских игара у Паризу. Пастори Француске су у праву у свом приговору на пародију на Тајну вечеру, рекавши да је то „богохулно исмевање једног од најсветијих тренутака хришћанства“, рекао је председник Папске академије за живот, а  преноси портал Vatican News, у интервјуу за италијански лист „Ил Ђорнале“. Сцена је „укаљала" „високи олимпијски идеал" братства, слободе, једнакости и поштовања, рекао је Паља.

У контроверзној сцени, група Drag Queens заједно са плесачима и извођачима пародирала је представу Тајне вечере Леонарда да Винчија на мосту преко Сене као трансродну забаву уз модну ревију. Француски бискупи су тада упутили  писмо протестујући против „провокација и претеривања“ који су повредили хришћане. Представници других религија такође су изразили солидарност са Црквом након церемоније, наводи се у саопштењу.

Са црквене  стране у суботу и недељу било је протеста многих бискупа и епископа. „Квир #Последња вечера је била ниска тачка и потпуно непотребна у њеном инсценирању“, објавио је бискуп Немачке бискупске конференције Стефан Остер задужен за спорт. У Аликантеу бискуп Хозе Муниља сматра да је према шпанском кривичном закону на делу  повреда верских осећања.

Своје огорчење изразили су и представници десничарских политичких партија у неколико земаља. Заменик премијера Италије и лидер Лега Матео Салвини  оштро је критиковао  на платформи Х „увреду милиона хришћана“ и навео да је то „заиста ужасан почетак“ Игара. Министарка за породицу Eugenia Roccella из странке „Fratelli d'Italia”, коју предводи премијер Ђорђа Мелони, критиковала је „приказ америчког културног империјализма са класичним додацима трансродности, флуидности, мултикултурализма”. Слично су реаговали и Руска православна црква, Министарство спољних послова у Москви и милијардер Илон Маск.

Организатори Олимпијаде су одбацили критике и истакли слободу уметности и слободу изражавања. Организациони директор Тони Естанге је нагласио да је циљ емисије да подстакне размишљање и да су њени основни принципи договорени са Међународним олимпијским комитетом (МОК). „Наша намера никада није била да будемо безобразни“, рекао је директор свечаности отварања Томас Џоли. „У Француској је уметничко стваралаштво слободно.“ Идеја је била да се буде инклузиван, што је значило да се нико не искључује.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at