Type Here to Get Search Results !

Аудио издање књига Постања, Изласка и „Дечје Библије“ на јакутском језику

 

Аудио  издање књига Постања, Изласка и „Дечје Библије“ на јакутском језику сачинили су у Јакутску стручњаци у московском Институту за превођење Библије. Преводилачки рад на овим књигама обављан је неколико година уз благослов архиепископа јакутског и ленског Романа.


Књигу Постања је превела чланица Института за превођење Библије и богословски уредник обеју књига С. А. Леонтјева, док је књигу Изласка  превела писац, новинар и сарадник листа Ил Тумен Р. С. Сибирјакова.

Годином 2022. г. објављене су књиге Постања и Изласка у једном издању, које је представљено у Јакутској духовној семинарији и Националној библиотеци Републике Саха (Јакутија).

Крајем фебруара и почетком марта 2024. године у студију Јакутске духовне семинарије снимљена је књига Постања. Снимање је завршено за две недеље.

Два месеца касније, у истом студију је почео рад на аудио књигама Излазска и „Дечје Библије“, што је трајало око месец дана.

Преводи на јакутском језику могу се видети и слушати на веб страници Института за превођење Библије.

* * *

Православно хришћанство је први пут дошло у Јакутију у 17. веку са руским ширењем у Сибир. Руски истраживачи, ловци и мисионари постепено су уводили локално становништво у веру, а до 19. века тамо је чврсто успостављено православље. Мисионари су преводили Свето писмо и друге текстове на јакутски језик, а отворене су и верске школе. Некада шаманистичка, Јакутија је у потпуности прихватила православље. Епархијска Саборна црква  у главном граду ове републик Сахки служи као религијско средиште за зу огромну област. У Јакутији има и неколико православних манастира.

Република Јакутија Руске Федерације је нешто мања од Аустралије, али веома ретко насељена због негостољубиве климе и грубог терена. Јакутски језик је члан сибирске гране туркменске језичке породице. Раније без писаног језика, јакутском језику су руски мисионари дали прилагођени облик ћирилице.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com