Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион началствовао Евхаристијским сабрањем у Праховском храму Вазнесења Господњег


У недељу 30. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Прахову код Неготина. Епископу су саслуживали архимандрит Козма, игуман манастира Буково и свештеници неготинског и књажевачког намесништва. Појао је хор Саборног храма Свете Тројица из Неготина, по диригентским руковођењем проф. Светлане Кравченко.


Литургији су поред бројних верника присуствовали представници предузећа „Еликсир“ из Прахова, које својим донацијама помаже цркве неготинског краја.
Надлежни парох протојереј-ставрофор Ранко Алексић је у претходном периоду у сарадњи са Црквеним Одбором у Прахову и бројним приложницима обновио праховски храм, у коме је урађен фрескопис, а у порти је саграђен парохијски дом са свечаном салом за потребе црквених прослава, предавања и сл. Сви ови успешни радови употпунили су и данашњи јубилеј  прославу 30 – годишњице свештеничке службе проте Ранка Алексића, на којој му је честитао владика Иларион, сабраћа свештеници и верни народ.
У оквиру свете Литургије владика је рукоположио у чин ђакона дипл. теолога Марка Јокановића из Београда, који ће као ђакон и вероучитељ службовати у Неготину.

У својој беседи владика је поздравио саслужитеље и сабране данас у заједничкој молитви на светом богослужењу, а посебно проту Ранка, који је претходних тридесет година неуморно радио на реновирању и изградњи цркава у повереним парохијама, подсећајући да у пролазности времена у коме живимо треба да се трудимо да својим делима угодимо Господу, ради спасења нашег. Владика је указао и на нову благодат која је данас посетила присутне у храму, а то је рукоположење ђакона Марка, који ће убудуће својим радом и богоугодним животом следовати добром примеру својих старијих колега. Владика је изразио радост што млади кандидати из других Епархија долазе код нас да помогну и унапреде црквено- верски живот, и раде посебно на пољу веронауке са децом и младима.
У прилог славском и домаћинском расположењу прота Ранко је приредио за све присутне свечану братску трпезу у новом парохијскиом дому.