Type Here to Get Search Results !

Нови Сад: Конференција поводом добротворног концерта традиционалних Цркава и верских заједница


Једанаести по реду добротворни концерт традиционалних Цркава и верских заједница у Новом Саду биће одржан  у недељу 4. децембра, у Позоришту младих у Новом Саду, са почетком у 19 часова.




Тим поводом, у просторијама Црквене општине новосадске, у четвртак 1. децембра 2016. године је одржана конференција за медије, на којој су представници Српске православне Црквене општине новосадске, Исламске заједнице Србије и Јеврејске општине Нови Сад најавили предстојећи добротворни концерт. Поред наведених представника традиционалних Цркава и верских заједница, у организoвању концерта учествује и Римокатоличка жупна Црква Име Маријино, Словачка евангеличка Црква и Реформатска хришћанска Црква, чији  представници нису били у могућности да дођу на конференцију.

Подсетивши на први стих 133. псалма,  који гласи: Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно,  презвитер Велимир Врућинић је, у име Црквене општине новосадске, навео да би ове речи требало да буду пример и узор за свако друштво, сваку заједницу и за сваки народ кроз све векове. Овај свет је прелеп баш због тог јединства различитости. Ми, у име Цркава и верских заједница које делују и живе овде у Новом Саду покушавамо да те различитости објединимо. Онај који заиста и истински уједињује јесте Бог. Покушавамо да своју веру искажемо делима, служећи једни другима или заједно служећи у овоме свету, да посведочимо свету да, колико год да смо различити, увек је могуће пронаћи заједничко дело и мисао, учинак који ће бити на корист свих, поручио је отац Велимир. 

Представник Јеврејске општине Нови Сад господин Горан Леви је рекао да добротворни концерт има велики значај из разлога што у њему заједнички учествују Цркве и верске заједнице. Знамо да живимо у једном многонационалном граду и ово је доказ да управо различитост схватања верских обичаја и веровања не мора да буде разлог да се ми не виђамо, не скупљамо и заједно не направимо овакав концерт.

Госпођа Беиса Романић је оценила да овакви програми елиминишу мржњу, неправду и насиље, а награђују љубављу, праведношћу и милосрђем. На таквим постулатима Цркве и верске заједнице Новог Сада граде своје међусобне односе, поручила је представница Исламске заједнице Србије.
Поред хора при храму Светог Георгија у Новом Саду, у програму добротворног концерта ће наступити хорови Стамбол из Новог Пазара, Хашира, мешовити хор младих, потом хор Реформатске црквене општине у Војловици и мешовити хор Римокатоличке жупе Име Маријино.
Српска православна Црквена општина новосадска организује добротворни концерт, у сарадњи са Јеврејском општином, Римокатоличком жупном црквом Име Маријино, Словачком евангеличком Црквом, Реформатском хришћанском Црквом и Исламском заједницом Србије.
Приход од овогодишњег концерта у Позоришту младих (Игњата Павласа 4-8)  намењен је за подршку деци са посебним потребама Основне школе Милан Петровић из Новог Сада.