22.12.2017.

Божићна посланица јерусалимског Патријарха


Његово Блаженство јерусалимски Патријарх Теофило упутио је свештенству и вернима Божићну посланицу у којој се, између осталог, вели да се „човекољубље Божје проповеда Духом Светим у Цркви, Телу оваплоћеног Бога, Господа нашег Исуса Христа који је био распет телом, а васкрсао из мртвих за спасење света. Христос је дао налог Цркви да продужава његову миротворачку, помирљиву, освећујућу и спасоносну мисију у свету.

Црква пројављује и проповеда своје дело спасења својим члановима, али и онима који драговољно не прихватају поруку Господа мира, него поступају бескрупулозно и нечовечно, управо као што је Ирод учинио новорођеном Цару и младенцима. Такви не оштре своје плугове за орање, нити српове за жетву; напротив, оштре мачеве да свакога исеку на комаде. Они троше ризницу божанске творевине да на компатибилна и некомпатибилна оружја и ратове жртвују 100.000 невиних људи својим злочиначким, терористичким чиновима, и притом се усуђују да кажу да је то учињено у име Божје. Црква им говори у љубави, она проповеда мир, и онима близу и онима далеко. Она освећује народ, укроћује њихова понашања и остаје оаза, рај и видљива пројава Царства Божјег на земљи. Црква раздељује духовна и материјална добра са људима човекољубиво. Када је срамоте, она прашта и моли се. Свакога позива када каже: „дођи и види“ (Јован 1,46).

Јерусалимска Црква у Светој земљи штити и чува Света места и, наравно, Базилику Рождества Христовог у Витлејему, коју су подигли цареви Константин и Јустин. Јерусалимска Црква се моли из Пећине која је примила Младенца за мир свега света, мир на Блиском истоку и у Светој земљи, за напредак, благостање, божански благослов и спасење благочестивих божићних поклоника, на славу оваплоћеног Исуса Христа заједно са Оцем и Светим Духом у векова и векова.“

Посланица је упућена „из Светог града Витлејема“.