Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: У знаку крста је и долазак Бога у овај свијет!


-Братско сабрање свештенства Бококоторског и Херцегновског протопрезвитеријата-

У Котору је 9. марта одржано редовно годишње братско сабрање свештенства Бокоторског и Херцегновског протопрезвитеријата Митрополије црногорско-приморске.
Скуп је почео Светом архијерејском литургијом пређеосвећених дарова коју је у цркви Светог Николе служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.
Владика Амфилохије је у литургијској бесједи казао да је у знаку Часног крста све што се догађа у свеукупној Божјој творевини.



„У знаку крста је и долазак Бога у овај свијет, јер је Господ принио себе на распеће за спасење свијета. Отуда је у знаку крста и наш живот свакидашњи. Крст наш је крст Христов, уствари“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да поред тјелесног постоји и духовно срце.

„Зато се и молимо Господу да срце у нама чисто сагради и да дух истински и прави обнови у срцима нашим, наш разум да очисти од сваке нечистоте и да нам подари чисту савјест, образ чист и срце просвећено. Да би онда, тако очишћено, освећени и просвећени могли да се сретнемо са самим Господом, да га примимо, да се причестимо тијела и крви Његове, да постанемо једно са Њим“, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је казао да се овдје причешћујемо под видом хљеба и вина тијела и крви његове по Његовом благослову и по Његовој заповијести.

„И сва Црква Божија се сабира 2000 година око тог Његовог благослова којим је благословио своје прве ученике“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије сабрање је настављено разговором свештенства са Митрополитом о актуелним питањима црквеног живота.