Type Here to Get Search Results !

Стогодишњица пробоја Солунског фронта

Патријарх Иринеј и патријарх Вартоломеј у Солуну на обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у пратњи Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија борави у вишедневној посети Солуну. Повод ове посете је обележавање стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата. Овај јубилеј биће крунисан светом Патријарашком Литургијом коју ће на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну заједно служити Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски г. Вартоломеј и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Патријарх српски Иринеј у Солун је стигао у петак, 28. септембра 2018. године, а на солунском аеродрому дочекао га је домаћин и организатор прославе овог важног јубилеја Високопреосвећени Митрополит неапољски г. Варнава. 

Првог дана своје посете Солуну  Свјатјејши Патријарх српски Иринеј сусрео се са студентима које је наша помесна Црква послала у Солун на усавршавање у теолошким наукама.

Сутрадан, 29. септембра 2018. године, Патријарх српски Иринеј је заједно са Васељенским Патријархом Вартоломејем посетио природни резерват у месту Калохори где је патријарх Вратоломеј предводио молитву за очување животне средине.

Двојица Патријараха посетили су и фабрику Хаитоглу која се на традиционалан начин бави производњом халве. Власници ове фабрике су се током  ратних дешавања деведесетих година одазивали на сваки позив митрополита Варнаве да нашем страдалном народу пошаљу помоћ.

Патријарх Иринеј и патријарх Вартоломеј посетили су и историјски храм Светог Атанасија у Евозмосу и свечано отворили новоизграђени старачки дом, народну кухињу и вртић Митрополије неапољске.

У поподневним сатима одржан је братски састанак Патријарха српског г. Иринеја и Патријарха константинопољског и васељенског г. Вартоломеја на коме се у духу обостраног разумевања и братске љубави разговарало на теме од међусобног и свеправославног значаја.

У вечерњим часовима у Културном центру Мони Лазаристон који се налази у непосредној близини Зејтинлика, отворена је изложба ретких фотографија са Солунског фронта и из Првог светског рата аутора Константина Нигделиса. Уследио је културно-уметнички програм на ком су говорили патријарх Вартоломеј, Митрополит неапољски Варнава и представници локалних власти, а потом је уследило премијерно извођење композиције познатог солунског композитора Емануила Лазаридиса написане поводом стогодишњице пробоја Солунског Фронта и завршетка Великог рата.