Type Here to Get Search Results !

Владика Јоаникије: Свети Сава је благи корјен из кога су израсле плодоносне гране, а то су светитељи српски!


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог Саве, у недјељу 27. јануара 2019, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва беранског и монаштво Манастира са којима и ђакон Владимир Руменић, који је као диригент Београдског мушког хора, поводом светосваских свечаности, гост Епархије.


Бројном сабраном народу, свештенству и монаштву празник великог светитеља и просветитеља, архиепископа првог Саве, који је прије осам вјекова издејствовао самосталност Српске Цркве, ријечима архипастирске бесједе честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

„Сјећамо се хиротоније Светог Саве у Никеји, коју је примио од цариградског патријарха, то су велики догађаји у нашој историји. Осамсто година трајања Српске Цркве, осамсто година њеног развитка, њеног дјеловања, плодоношења. Свети Сава се у том погледу јавља као благи корјен из кога су израсле плодоносне гране, а то су светитељи српски. Велики лик Божјих угодника и архијереја, свештеника, монаха, монахиња и побожних владара који су држали науку Светог Саве, великих војсковођа, бранитеља нашег отачаства. Сви су они везани за Светог Саву, јер је Свети Сава учитељ свете вјере православне у нашем роду“, казао је, између осталог, у својој бесједи Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

На крају празничне Литургије Владика је дјецу, која су се под сводовима немањићке задужбине – манастиру Ђурђеви Ступови, у великом броју сабрала у светом богослужењу, као и претходних година, даривао поклон пакетићима.